Spýtali sme sa: Aké očakávania spájate s implementáciou nového informačného systému vo vzťahu k naštartovanému projektu výrobno-obchodného logistického systému?

Ing. Jozef Sámel, vedúci odboru IT, GR

 

Z pohľadu projektu výrobno-obchodného logistického systému vidím dôležitejšie ako informačný systém presné definovanie kompetencií a pravidiel obchodovania s drevom, nezávislé od volebných periód, s takými definíciami, pri ktorých nemožno úmyselne ani nevedomky poškodiť našu firmu a každé nevhodné rozhodnutie bude presne dohľadateľné až po zamestnanca, ktorý na to vydal pokyn. Otázne je, či to tak všetci chceme. Verím, že väčšina áno.

Z pohľadu čisto informatického nemožno vyzdvihovať nadstavbovú časť informačného systému nad základnú ekonomickú časť, v ktorej sa teraz boríme cez naše stovky užívateľov v prevádzke s obrovskými technologickými nedostatkami. Zmena musí prebehnúť v náväznosti na viaceré časti informačného systému vo veľmi krátkom období. Výrobno-obchodno logistický informačný systému bude iba zrkadlom procesov, ktoré dodávateľovi dokážeme popísať. Príliš veľa užívateľov chápe technológie ako zázračný liek, ktorý im pomôže prekonať zlé návyky. Ale keď do procesne a myslením starého podniku zavediete nové technológie, výsledkom bude iba oveľa nákladnejší starý podnik.

 

Ing. Boris Pekarovič, vedúci obchodu a logistiky, OZ Čierny Balog

 

Odpoveď je prostá: aby bol 1.)  funčný 2.) zrozumiteľný 3.) aby v jeho software-výbave boli použité sortimentačné metódy, ktoré sú lepšie prispôsobené súčasným technickým podmienkam odberateľov

 

Ing. Ľuboš Németh, ekonomický riaditeľ š.p. LESY SR

 

Od implementácie nového informačného systému očakávam zrýchlenie a spresnenie informačných tokov. KRPK je program, ktorý by nám mal pomôcť zobjektivizovať plánované náklady pestovnej a ťažbovej činnosti na jednotlivých závodoch (tiež LS a porastoch) a tak isto spresniť sortimentáciu dreva. Teda konečne niečo, čo nám jasnejšie nakreslí rentové pomery na našich OZ.

 

Ing. Pavol Peniaško, vedúci obchodu a logistiky, OZ Prievidza

 

Očakávam pružné a flexibilné informácie v potrebnom rozsahu na všetkých riadiacich úrovniach, to je od lesníka až po generálneho riaditeľa, bez ďalšieho tabuľkovania a vedenia pomocných údajov.

 

Ing. Igor Viszlai, riaditeľ OZ Revúca

 

Implementácia nového informačného systému je zložitý a aj časovo veľmi náročný proces. Pokiaľ sa niečo uponáhľa (najnovšie PaMR), je to skôr na škodu veci. A projekt výrobno-obchodného logistického systému má svoje plusy, ale aj mínusy. Veď len také zásoby sa zisťujú s určitou povolenou odchýlkou, subjektívny je pohľad na každý vyznačený strom, potom to rozmieňame na drobné až na hrúbkové stupne v rámci jednotlivých sortimentov, napočítame tržby a tvárime sa aké presné číslo (súčtom nepresných čísel) sme dostali. Pokiaľ by sa to celé zjednodušilo a hlavne by bola možná rýchla (bezbolestná) operatívna zmena plánov (ako reakcia na okamžitú realitu), prepojenie na napr. plánovací a výrobný modul, niet na čo čakať – ale pozor - neuponáhľať!