Riaditeľka múzea Ľubica Miľanová

a historik Jozef Urgela

Symboly štátnych lesov na území Slovenska

Peter GOGOLA

Výstava v LDM mapuje vývoj lesníckych uniforiem od začiatku 20. storočia

Pozoruhodný súbor exponátov prináša výstava Symboly štátnych lesov na území Slovenska, ktorú otvorili v piatok 7. apríla v Lesníckom a drevárskom múzeu vo Zvolene.

Z vystavených uniforiem je najstaršia uniforma zamestnancov Správy lesného hospodárstva zo začiatku 50-tych rokov. K uniformám patria aj výložky so služobným označením, odznaky, medaile a vyznamenania. Za pozornosť stojí odznak horára z obdobia prvej Československej republiky a pracka z opasku lesníckej uniformy slovenského štátu.      

Súčasťou výstavy sú aj archívne dokumenty a muzeálne predmety, viažuce sa k organizáciám štátnych lesov na území Slovenska od druhej tretiny 19. storočia až po dnešok.

K zaujímavým tlačeným dokumentom v tejto časti výstavy patrí diplom Jozefa Hudeca o ukončení štúdia lesníckeho inžinierstva v Banskej Štiavnici z roku 1916, Služobný poriadok pre zamestnancov podniku Štátne lesy a statky z roku 1932 a Predpisy o služobnom odeve pre zamestnancov podniku Štátne lesy a statky z roku 1937. Doplnkom sú staršie i novšie lesnícke časopisy, výročné správy Československých štátnych lesov a statkov, znaky, pečate a pečiatky jednotlivých organizácií štátnych lesov.

Záver výstavy tvorí časť venovaná symbolike štátneho podniku LESY SR Banská Bystrica. Slávnostná lesnícka uniforma, organizačné označenie, služobné označenia či logo štátneho podniku ponúkajú možnosť zorientovať sa v tejto prvýkrát prezentovanej problematike lesníctva.

Foto: autor

Výstava bude sprístupnená do 17. mája 2006.      

 

Historická budova Kammerhofu, na jej mieste

je dnes sídlo š.p. LESY SR

Slávnostné otvorenie výstavy