Vzdelávanie pracovníkov OZ Palárikovo

Peter NÉMETH

Vedenie OZ Palárikovo kladie veľký dôraz na permanentné vzdelávanie zamestnancov. Potreba dôkladnej znalosti aktuálneho znenia zákonov a predpisov a oboznamovanie sa s najnovšími výsledkami lesníckeho výskumu je cesta k zvyšovaniu kvality hospodárenia v lesoch. Aj preto sa v stredu 29. marca v budove Kultúrneho domu v Gabčíkove uskutočnilo školenie pracovníkov lesných správ Gabčíkovo, Veľký Meder a Sládkovičovo.

Otvorenie školenia vykonal riaditeľ OZ Palárikovo Ing. Ladislav Varga, Csc. Vo svojej prednáške sa venoval Zákonu o lesoch č. 326/2005 Z.z. Zdôraznil význam nového zákona a jeho vplyv na lesnícku prax.

Doc. Ing. Rudolf Petráš, Csc. z Národného lesníckeho centra v odbornej prednáške predniesol výsledky  pracovného tímu na tému ,,Rastové tabuľky topoľových klonov“. Počas prezentácie výsledkov v grafickej a tabuľkovej forme mu asistoval Ing. Julián Mecko. Podklady boli získané práve z teritória uvedených lesných správ. Prítomných lesníkov zaujali výsledky objemovej, ale aj hodnotovej produkcie topoľových klonov, ktoré sú zo všetkých drevín slovenských lesov najvyššie .

Ing. Slavomír Finďo, Csc. (taktiež z NLC) v odbornej prednáške prezentoval ochranné repelentné náterové a postrekové látky, ktoré sa používajú proti  ohryzu, obhryzu  a  lúpaniu zverou. Zaujímavou novinkou bol prostriedok  založený na mechanickom aplikovaní ovčej vlny, v spojení postrekom lepivej látky s dlhotrvajúcim účinkom VBS- 99, ktorý odpudzuje zver produktom ovčej vlny - lanolínom.

Hlavnú prednášku predniesol prednosta Krajského lesného úradu v Trnave Ing. František Hombauer, ktorý nový Zákon o lesoch  326/2005 Z.z. , z 23. júna 2005 vysvetľoval podľa paragrafového znenia  a zvlášť vyzdvihol  povinnosti OLH (objem etátu, objem porastových zásob, výchovné ťažby, atď.). 

Diskusia k tejto tematike bola veľmi živá. Jednotlivé otázky boli odborne rozdiskutované, najmä jedna z najpálčivejších tém  - „čierne“ a  „biele plochy“, ktoré dosiaľ nie sú komplexne riešené.  

Ing. Peter Németh je technik LS Gabčíkovo