Získavanie a výber zamestnancov

Karol VOLENTIER

Cieľom získavania zamestnancov je, aby pri vynaložení primeraných nákladov boli získaní kvalifikovaní a kvalitní zamestnanci v počte zodpovedajúcom aktuálnym, ale z časového pohľadu aj perspektívnym potrebám organizácie. Je to teda činnosť, ktorá spočíva v hľadaní vhodných pracovných zdrojov, v informovaní o voľných pracovných miestach, v získavaní primeraných informácií o uchádzačoch, ktoré neskoršie slúžia k výberu najvhodnejších z nich a v organizačnom a administratívnom zaistení všetkých týchto činností. Získavanie spoľahlivých a výkonných zamestnancov a ich úspešné začlenenie do pracovného procesu patrí k hlavným úlohám personálnej práce. Všeobecne platí, že pre dosiahnutie úspechu podniku nie je dôležitý počet zamestnancov, ale ich kvalita.

Pred samotným výberom a získaním zamestnancov je nutné zabezpečiť:

Definovanie požiadaviek na kandidáta – príprava popisov a špecifikácií pracovných miest, formulácia požiadaviek na uchádzača (kvalifikačných, osobnostných a pod.) a definovanie podmienok zamestnania. Oslovenie uchádzačov - preskúmanie a vyhodnotenie rôznych zdrojov uchádzačov o zamestnanie vo vnútri organizácie, ale aj z vonkajšieho prostredia, inzercia, využitie agentúr a konzultantov.

Výber uchádzačov – triedenie žiadostí, pohovory, testovanie, hodnotenie uchádzačov, získavanie referencií, ponúknutie zamestnania, príprava a podpis pracovnej zmluvy. Vyhľadávanie zamestnancov sa uskutočňuje v súlade s potrebami priebežného napĺňania novo vytváraných a uvoľnených funkčných pozícií.

Vnútorné zdroje zamestnancov sú priamym zdrojom súvisiacim s kariérovým rozvojom, ako jednou zo zásad riadenia ľudských zdrojov pre obsadzovanie vyšších funkčných pozícií.

Vonkajšie zdroje sú využívané pre získavanie zamestnancov na obsadzovanie vysoko špecializovaných funkčných pozícií v prevažnej miere s nelesníckou odbornosťou. Na strane druhej je tu priestor pre získavanie zamestnancov (najmä z radov VŠ, SŠ a UŠ absolventov lesníckych škôl) spravidla na najnižšie technicko hospodárske funkcie a robotnícke profesie.

Výber zamestnancov je zložitý záverečný proces vyhľadávania s minimalizáciou subjektívnych faktorov, ktorý spočíva vo výbere osoby, ktorá najviac zodpovedá kritériám na pracovné miesto, pričom sa zisťuje, v akom rozsahu môžu byť uspokojené nároky oboch strán. Pozornosť je zameraná na to, či uchádzači spĺňajú požiadavky na nové pracovné miesto, ale aj požiadavky organizácie ako celku.

Spôsoby získavania a zabezpečovania zamestnancov z externých zdrojov:

na základe písomnej žiadosti samotných uchádzačov

na základe doporučenia zamestnancov organizácie

inzerátom v masovokomunikačných prostriedkoch a inzertných agentúrach

zverejnenie pracovnej ponuky na intranetových a internetových stránkach firmy

náborovanie v lesníckych, prípadne iných vzdelávacích inštitúciách /SOUL, SLŠ, TU vo Zvolene a iné/

vytipovaním v stavovských inštitúciách /Lesoprojekt, NLC a pod./

prostredníctvom špecializovaných poradenských firiem a personálnych agentúr

prostredníctvom internetových portálov

interaktívna burza práce

prostredníctvom príslušných úradov práce s uplatňovaním zásad aktívnej politiky trhu práce

Pre potreby našej organizácie v súčasných podmienkach je možné použiť nasledovné metódy výberu:

metóda individuálneho pohovoru

metóda pohovorových panelov

metóda výberovou komisiou

metóda výberových testov

Proces získavania a výberu zamestnancov má právny rámec zakazujúci preferovanie, alebo diskrimináciu podľa pohlavia, veku, rasy, náboženstva, rodinného stavu a politickej príslušnosti (§ 13 ZP), tiež etický rámec, ktorý predpokladá aj  v týchto činnostiach uplatňovanie zásad slušnosti, čestnosti a taktu. Výberové pohovory sa vykonávajú na základe potrieb obsadenia voľných pracovných pozícií. Konkretizácia požiadaviek na obsadenie pracovného miesta je vypracovaná personalistom v spolupráci s líniovými manažérmi, do ktorých kompetencie funkčná pozícia spadá. Štruktúrovaný pohovor v plnej miere zodpovedá potrebám výberu zamestnancov na voľné funkčné miesta z vlastných i z externých zdrojov.

Ing. Karol Volentier je špecialista na Odbor riadenia ľudských zdrojov GR š.p. LESY SR