Michal Štefančík: Pytlákovo tajemství

Svědectví o životě lesníků a myslivců

vydalo vydavateľstvo VÍKEND, s.r.o. v roku 2006

142 strán

DO VAŠEJ KNIŽNICE

Peter GOGOLA

Michal Štefančík:

Pytlákovo tajemství

Poľovníctvo je pre tých, ktorí sa mu upíšu, zdrojom často kurióznych až neuveriteľných príbehov, aké dokáže vymyslieť ten najúžasnejší spisovateľ – sám život. Mnohí poľovníci dokážu tieto príbehy pútavo vyrozprávať. Ale len niektorí z nich majú schopnosť dať príbehu literárny rozmer a tak ho ponúknuť ďalším prijímateľom – čitateľom.

Michal Štefančík takýto talent bezpochyby má. Dôkazom je knižka – zbierka poviedok Pytlákovo tajemství, ktoré prednedávnom vydalo české vydavateľstvo Víkend. Je to výber poviedok z dvoch knižiek, ktoré v minulosti autorovi vyšli na Slovensku. Knižka ponúka 63 krátkych poviedok s poľovníckou tematikou, ktorým vydavateľ dal podtitul Svědectví o životě lesníků a myslivců. Autor nám podáva autentické príbehy, v ktorých vystupuje ako účastník, niekedy len ako rozprávač. A rozprávač nie ledajaký: dej príbehov líči tak pútavo, že milovník poľovníckych príbehov prečíta knižku doslova na dúšok. Z rozprávania možno zreteľne vycítiť autorov vzťah k poľovníctvu a k prírode. Je to hlboká úcta, až pokora k matke prírode. Je to odsúdenie neprofesionality, loveckej krvilačnosti, nedostatku poľovníckej etiky. Chápavo ľudský a pritom vysoko morálny je jeho pohľad na pytliactvo.

Literárne kvality diela po estetickej stránke vhodne dopĺňajú kresby Martina Kissa i titulná stránka s fotografiou Rostislava Stacha. Preklad textu do češtiny je dielom Anny Štorkánovej, Slovenky žijúcej v Čechách. Prekladateľka preukázala dobrú znalosť poľovníckej terminológie a text je v jej preklade veľmi „živý“. Bohužiaľ, nečítal som slovenský originál, ale domnievam sa, že preklad do češtiny mu nijako neublížil, skôr naopak.

Knižka poľovníckych poviedok Pytlákovo tajemství je zrelým dielom, po ktorom iste rád siahne každý milovník dobrej poľovníckej literatúry. Už teraz sa môžeme tešiť na ďalšie poviedky z pera Michala Štefančíka.