Lesná pedagogika v Európe

Lada PRÝLOVÁ

(dokončenie z Lesníka č.5)

Maďarsko

Lesné školy v Maďarsku budujú súkromní vlastníci lesov. Napríklad Lesná škola v Šoproni (Haus des Waldes) ponúka rôzne aktivity v oblasti lesnej pedagogiky včítane ubytovania. Programy (šport, nočné výlety, cyklistické výlety, jazda na koni a pod.) sú určené pre širokú verejnosť.

Česká republika

 

Lesná pedagogika v ČR sa blíži k rakúskemu modelu. Nie je zakotvená v legislatíve a je teda výlučne dobrovoľnou aktivitou. Venuje sa jej celý rad lesníckych organizácií – Lesy České republiky, s. p., MZe – ÚHÚL, VÚLHM, lesnícke školy, mestské lesy, národné parky a i. Obdobnými aktivitami, zameranými ale prednostne na ekológiu, sa zaoberajú Združenie pre ekologickou výchovu Tereza, Rezekvítek, Junák aj.
Ako jedna z prvých sa lesnou pedagogikou začala zaoberať ISŠL Vimperk, cca 5 zamestnancov najprv absolvovalo školenie v rakúskom Gmundene. V rokoch 1998–2003 usporiadali v ČR akcie pre deti a v rokoch 2002–2003 tiež kurzy pre lesných pedagógov. Model seminárov prevzali z Rakúska a modifikovali pre české podmienky, Ministerstvo zemědelství ČR na tieto semináre prispievalo. ISŠL takto vyškolila viac ako 50 lesných pedagógov, z nich viac než polovica bola vzdelaním lesný inžinier a rovnako viac než polovica (30) zamestnaná u LČR. Momentálne ISŠL svoje činnosti v oblasti lesnej pedagogiky pozastavila.
Lesy ČR, s. p., sa lesnou pedagogikou zaoberajú od r. 1999, často v spolupráci so Združením pre ekologickou výchovu Tereza. Organizujú predovšetkým jednorazové akcie pre deti s rodičmi a pre školy. LČR majú najväčší finančný potenciál v ČR, majú možnosti ukázať lesnú techniku, vykonávanie prác v lese (mimoriadny výchovný a vzdelávací efekt má napr. demonštratívna stínka stromu s riadnym odborným komentárom) a pod.
Pri Ostravských mestských lesoch bola zriadená lesná škola, ktorá už od r. 2002 vyvíja lesnopedagogické aktivity pre ZŠ (hlavne pre 4.–8. triedu). Na rozdiel od ostatných organizácií v ČR ide o pravidelnú činnosť v rámci pracovnej doby. Ostravské mestské lesy sú vzorovou ukážkou toho, ako lesná pedagogika môže fungovať – podľa vyjadrenia personálu lesná škola nestačí pokrývať dopyt okolitých ZŠ, a akcie si preto triedy objednávajú dlho dopredu.
Ministerstvo poľnohospodárstva ČR v predchádzajúcom období významne prispievalo na školenie lesných pedagógov na ISŠL Vimperk. Dnes v rámci svojich možností podporuje lesnú pedagogiku inou formou, napr. tvorbou informačných materiálov. Nadväzujúcimi aktivitami poveruje Výskumný ústav lesného hospodárstva a poľovníctva a Ústav pre hospodársku úpravu lesov.

Ústav pre hospodársku úpravu lesov (ÚHÚL) sa lesnej pedagogike venuje aktívne od r. 2002, jednotlivé pobočky ÚHÚL k tejto aktivite pristupujú podľa svojich možností a voľných kapacít. Päť zamestnancov ÚHÚL prešlo kurzami lesnej pedagogiky na ISŠL. Dopyt škôl po lesnej pedagogike je značný, najčastejšou cieľovou skupinou je 1. stupeň ZŠ.
Aktivít ÚHÚL na tomto poli pribúda. V spolupráci s ďalšími lesníckymi organizáciami (napr. LČR, VÚLHM) organizuje ÚHÚL jedno– až viacdenné akcie v rámci lesníckych výstav (napr. Euroforest, Země živitelka, Silva Regina) určené najmä pre ZŠ z dostupného okolia. V r. 2004 vznikla publikácia „ÚHÚL dětem“, vydanie ďalších materiálov sa pripravuje. ÚHÚL je partnerom medzinárodného projektu PAWS (Pedagogické aktivity v lese – koncepcia seminárov pre lesníkov). V roku 2004 absolvovalo sedem zamestnancov školenie na pobočke ÚHÚL Frýdek-Místek (za účasti rakúskeho lektora Ing. Thomasa Baschnyho) a v r. 2005 jedenásť zamestnancov absolvovalo niekoľkodenné kurzy lesnej pedagogiky na SLŠ v Hranicích.
Výskumný ústav lesního hospodářství a myslivosti (VÚLHM) sa podieľa predovšetkým na akciách na výstavách. V r. 2003 usporiadal ústav z poverenia Ministerstva poľnohospodárstva ČR 20 akcií pre deti s cieľom zistiť časové, finančné a materiálové potreby ako podklad pre ďalšie snahy o plošné rozšírenie týchto aktivít v ČR. V spolupráci s ISŠL Vimperk zorganizoval VÚLHM v r. 2003 dva kurzy lesnej pedagogiky, začiatkom roku 2004 v spolupráci s Ministerstvom poľnohospodárstva ČR vytvoril pomôcky pre lesných pedagógov vo forme dvoch krátkych filmov a dokumentujúcich fotografií, týkajúcich sa lesa a činností s lesom spojených.
NP a CHKO Šumava od r. 2002 organizujú akcie pre MŠ a ZŠ, taktiež v spolupráci s SEV Stožec.
Na SLŠ v Hranicích bolo v r. 2004 vyškolených 15 lesných pedagógov (školitelia z rakúskeho Gmundenu) a pri tejto škole bolo založené Združenie lesných pedagógov ČR, ktoré na konci augusta 2005 usporiadalo kurz lesnej pedagogiky (20 absolventov). Od r. 2004 organizujú akcie pre deti, prezentácie pre učiteľov a krúžky lesnej pedagogiky pre študentov SŠ. Oproti ostatným organizáciám v ČR majú skúsenosti s prácou s mládežou, zatiaľ čo ostatné inštitúcie sú zamerané hlavne na ZŠ, prevažne na 1. stupeň.

Na jeseň 2004 začala neďaleko Brna pracovať nová Lesná škola Jezírko, ktorá má programy pre MŠ, ZŠ i SŠ. Lesná škola patrí Domu ekologickej výchovy Lipka.

Aj keď sa v poslednom čase lesnej pedagogike v Českej republike začína pripisovať väčší význam, stále chýba koncepčný a systematický prístup ku komunikácii s verejnosťou, ktorej súčasťou lesná pedagogika bezpochyby je. Väčšinou sa ešte spolieha na dobrovoľnú činnosť, často realizovanú na úkor voľného času, pretože lesná pedagogika zatiaľ nie je v náplni práce lesníkov (s výnimkou Mestských lesov Ostrava).

Ing. Lada Prýlová je pracovníčka ÚHÚL v Brandýse nad Labem