Ponuka ohryzových drevín

Peter GOGOLA

Tohtoročná zima bola dlhá a mimoriadne bohatá na sneh. Táto skutočnosť zvlášť nepriaznivo vplývala na zver. Potreba prikrmovať bola výrazne vyššia a napriek tomu boli porasty poškodzované obhryzom a odhryzom vysokou. V mladých lesných porastoch sú škody, spôsobené zverou veľmi vysoké. Čo s tým?

Odpoveď ponúkajú kolegovia – lesníci z OZ Palárikovo. Škody je možné eliminovať výsadbou ohryzových drevín. Za optimálne ohryzové dreviny pokladajú tzv. sladké vŕby, ktoré sa vyskytujú v stromovej i krovitej forme. Sú vhodné pre všetky vegetačné stupne, pre všetky druhy pôd, je ľahké ich rozmnožovať pri nízkych nákladoch. Výsadbu je vhodné robiť v predjarnom období, na miestach, kde sa kumuluje zver. Vŕbinu je potrebné chrániť prvé tri roky, pokým porast nie je zabezpečený. Pre využitie vŕby ako ohryzovej dreviny hovorí niekoľko argumentov: v zimnom období má vŕba výnimočnú regeneračnú schopnosť, jej nasladlé výhonky majú vysokú nutričnú hodnotu a pre zver sú pravou maškrtou.

Druhou potenciálnou drevinou, vhodnou pre využitie na spomínaný účel, je vyselektovaný brest. Hoci sa v strednej Európe vyskytuje len sto rokov, veľmi dobre sa mu darí v našich podmienkach a dokázal sa ujať aj na piesčitých, suchých a ťažkých pôdach na Chomutovsku, kde ním zalesňovali rozsiahle pláne po povrchovej ťažbe uhlia. Brest sa dobre ujíma na všetkých druhoch pôd, okrem podmáčaných. Optimálne rastie v nadmorskej výške do 350 m n.m. Vyhovuje mu priamy dopad slnečného svetla, prípadne polotieň. Má jedinečnú regeneračnú schopnosť a vysokú nutričnú hodnotu – jeho výhonky sa vyrovnajú nutričnej hodnote ďateliny (!).

Riaditeľ OZ Palárikovo, Ing. Ladislav Varga, CSc., na margo pestovania ohryzových drevín povedal: „Vnímame veľký potenciál ohryzových drevín ako prostriedku znižovania škôd na mladých lesných kultúrach. Biologický materiál a ďalšie informácie záujemcom radi poskytnú špecialisti z nášho odštepného závodu“.