Prečo mám rada les

Andrea Pálffy - Belányi

moderátorka televízie TA3

 

Keď som dostala túto otázku, tak mi napadlo, že asi nepoznám nikoho, kto by nemal rád lesy. Pretože prechádzka lesom je krásna vec. Dokonca ani nepriaznivé počasie nedokáže tento zážitok pokaziť, pretože v lese je aj dážď príjemný. Samozrejme, slnečné počasie je pre prechádzku medzi stromami vždy najideálnejšie. Pochádzam z Košíc, kde je v okolí veľa možností na prechádzky prírodou a teda aj lesom. S rodičmi sme chodievali do prírody veľmi často, či už v zime alebo v lete. Dnes už síce žijem v Bratislave, ale aj tu sú miesta, kde človek úplne zabudne, že je v hlavnom meste plnom kancelárií, obchodov a áut. Nehovoriac o výletoch po okolí, na tie sa vopred teším a práve teraz, na jar a v lete sa vždy snažím vymyslieť si nejaký malý výlet. V poslednom čase sa aj počas cesty autom pozerám po okolí a vždy sa poteším, keď zbadám napríklad srnky.

Veľmi smutno mi však bolo minulé leto, keď som bola v Tatrách, kde príroda skutočne zaplakala a ja verím, že sa dožijeme stavu, aký tam bol pred ničivou víchricou.

Jediné, čo mi v lese naháňa strach, sú kliešte a medvede. Ale uistili ma, že pred tými prvými sa dá chrániť a tých druhých, žiaľ, už v našich lesoch až tak veľa nie je.