V jednote je sila

Peter GOGOLA

Názov môjho príspevku by sa vám, vážený čitateľ, mohol zdať trochu ošúchaný. Nemám na mysli sieť obchodov Jednota (tam by sme slogan mohli hádam zmentiť na „v Jednote je akcia!“), mám na mysli jednotu ako prejav spoločného myslenia a konania v prospech spoločných cieľov. Teda to, čo tak názorne na smrteľnej posteli vysvetlil svojim synom umierajúci Svätopluk.

Areál jazera Počúvadlo sa v poslednú májovú sobotu stal miestom stretnutia troch generálnych riaditeľov: Valér Cmorík z Lesníckej sekcie MP SR, Igor Olajec za LESY SR a Július Novotný z Národného lesníckeho centra spoločne otvorili nový náučný chodník Banský jarok. Pri tejto príležitosti sa v neformálnych debatách diskutovalo o tom, že práca s verejnosťou sa za posledné roky výrazne skvalitnila. Lesníci si na vlastnej koži vyskúšali, aké to je, byť v nepriazni médií. Z tohto nepriaznivého postavenia neexistuje iná cesta, len hľadať spôsoby, ako verejnosť oboznamovať s významom práce lesníkov. A náučné chodníky sú na to veľmi účinným prostriedkom. Práve preto ich lesníci budujú. Ten na Počúvadle pri svojom otvorení zažil prejav jednoty, zosobnený v prítomnosti troch najvyšších predstaviteľov lesníckych inštitúcií. A perspektívy práce s verejnosťou? Verím, že sú skvelé. Napokon, úplne jednoznačne to konštatoval generálny riaditeľ NLC Július Novotný: „Verím, že spoločne sa nám bude dariť zlepšovať obraz lesníctva v očiach verejnosti. Základný predpoklad pre to je v dobrých vzťahoch medzi lesníckymi inštitúciami a ich čelnými predstaviteľmi“.

Poviete si: fajn. Takže generáli sú zajedno. Spomeňte si - nie vždy tomu bolo tak. Je veľmi dôležité, že si význam jednoty uvedomili. Veď to vedel už sám Svätopluk...