Význam aukcií dreva

Pavol KRÁĽ

O význame organizovania aukcií predaja dreva cenných sortimentov bolo popísané v mnohých príspevkoch pracovníkov lesných závodov už mnoho. OZ Kriváň v mesiaci február a marec zorganizoval dve aukcie. Úspešné, čo sa týka množstva predaného dreva, ale aj tržieb za predané drevo.

Po vyhodnotení predaja boli pozvaní pracovníci lesných správ, hlavne OLH a lesníci, na ES Lučenec, kde sa aukcie konali, na prezentáciu výsledkov aukcie. Tam sa priamo mohli oboznámiť, ako bol realizovaný produkt ich výrobnej činnosti od vyznačenia ťažby, pri ktorej sú osobitne evidované stromy výberovej kvality, cez celý ťažbovo –výrobný proces, po manipuláciu na ES. Výsledkom tohto procesu je cena, za ktorú boli sortimenty dreva predané. Pracovníci úseku obchodu a logistiky im predstavili postup, prípravu a priebeh aukcie, oboznámili s najvýznamnejšími obchodnými partnermi, predstavili sortimenty a dreviny, o ktoré bol najväčší záujem, prejavom čoho bola najvyššia ponúknutá cena, prípadne o ktoré dreviny bol záujem menší. Na príklade bol prezentovaný kmeň s najvyššou cenou, ktorým bol javor objemovosti 0,96 m3 za 20 628 SK/m3, resp. dub objemovosti 1,18 m3 predaný za 20 080 SK/m3. U  mnohých kolegov bolo vidieť prekvapenie, keď videli na vlastné oči hodnotu konkrétnych kmeňov predaných za konkrétnu cenu u tých najdrahších výrezov. Za povšimnutie stojí tiež, ako vysoko boli obchodníkmi ocenené dreviny čerešňa, alebo agát, pri ktorých kmene zodpovedali v mnohých prípadoch kvalite piliarskej guľatiny.

Na záver by som chcel zdôrazniť okrem výsledku ekonomického aj význam aukcie, ktorý spočíva v poznaní lesníka, ktorý prichádza prvý do styku so stromom, z ktorého vznikne produkt realizovaný v obchode, použitý na ohodnotenie aj jeho práce.

Ing. Pavol Kráľ je vedúci úseku obchodu a logistiky OZ Kriváň