PREDSTAVUJEME VÁM LESY SR, š.p. 

ODŠTEPNÝ ZÁVOD ŽILINA

 

Budova LESY SR,š.p. OZ Žilina

 foto: Ing. Milan Bučko

 

TERITÓRIUM DNEŠNÉHO ODŠTEPNÉHO ZÁVODU
(história, organizačné začlenenie v minulosti)

 

Odštepný závod Žilina bol vytvorený zlúčením Odštepných lesných závodov Žilina a Martin.

Do roku 1956 patrilo územie súčasného lesného závodu do Krajskej správy lesov Žilina a v rámci nej do podriadených organizačných jednotiek - správ lesného hospodárstva.

Súčasne na predmetnom území do roku 1956 pôsobil Žilinský lesný priemysel, n.p. Žilina a Turčianský lesný priemysel, n.p. Kláštor pod Znievom.
K 1. 1. 1956 boli majetok vyššie uvedených organizačných jednotiek začlenený do novej Krajskej správy lesov Žilina so sídlom v Žiline, z ktorej boli k 1. 8. 1960 vytvorené Štátne lesy Žilina.

V rámci tejto jednotky došlo k výrazným organizačným zmenám v roku 1974, keď sa zrušili LZ Bytča, LZ Žilina, LZ Rajecké Teplice a vytvoril sa zlúčený LZ Žilina. V časti Turca boli zrušené LZ Turč. Teplice, LZ Mošovce a vytvorený zlúčený LZ Mošovce. Ďalej bol tiež zrušený LZ Kláštor pod Znievom, LZ Martin a vytvorený nový LZ Martin. Neskôr, v 90-tich rokoch došlo tiež k zlúčeniu LZ Martin a LZ Mošovce (Turč. Teplice) do LZ Martin.
Súčasný Odštepný závod so sídlom v Žiline obhospodaruje celkom 43 tis. ha lesnej pôdy, z čoho je cca 22 tis. ha vo vlastníctve štátu, cca 14 tis. ha neštátnej - neodovzdanej a zbytok 7 tis. ha prenajatej od neštátnych subjektov.

V rámci závodu vykonáva svoju činnosť 10 lesných správ, 2 dopravno-hospodárske správy, stredisko drevárskej výroby, obchodné stredisko a stredisko služieb.


ZVLÁŠTNOSTI TERITÓRIA

 

Odštepný závod Žilina sa nachádza v severozápadnej časti Slovenska a Stredoslovenského kraja. Na severe je orograficky najviac zastúpená časť Krivánskej a Lučanskej Malej Fatry, okraj Kysuckej hornatiny, na juhovýchodnej časti OZ je to Turčianská kotlina, ktorá je obklopená z východnej strany Veľkou Fatrou a zo západnej strany Malou Fatrou.

Regióny OZ patria medzi regióny s najväčšou lesnatosťou so zastúpením hlavných drevín smrek a buk. Na území Odštepného závodu je zriadených 5 poľovných revírov, z ktorých 4 sú združené. Celková výmera poľovných revírov predstavuje výmeru 17 000 ha. Výkon práva poľovníctva je zameraný na lov jelenej, srnčej a diviačej zveri. Zo vzácnych druhov zveri sa v revíroch nachádza medveď hnedý, vlk, rys, hlucháň. V časti revíru Gader je introdukovaný kamzík alpský, ktorý bol dovezený z Lesných závodov Česká Kamenica, Rumburk a Loučná v rokoch 1956 - 60.


SÚČASNÉ POMERY (poľovnícke, rekreačné zariadenia, možnosti pobytu a poľovníckeho využitia, rekreácie, agroturistiky)

 

V poľovných revíroch OZ na LS Turie, LS Kunerad, LS Fačkov, LS Blatnica, LS Sučany sú poľovnícke chaty vybavené a zariadené na pobyt poľovných hostí aj tých najnáročnejších. Poľovnícke zariadenia sú využívané celoročne, mimo poľovníckej sezóny na rekreačné účely.
V regiónoch OZ sa nachádzajú známe turistické miesta a to Vrátna a Gaderská dolina, ktoré poskytujú možnosti turistiky hlavne v jarných a letných mesiacoch.

Stredisko služieb Odštepného závodu Žilina zabezpečuje celoročne (Hotel Lesník Turč. Teplice, Stredisko vzdelávania a rekreácii Kolónia Hviezda), liečebné pobyty, rekreácie a rekondičné pobyty. V uvedených zariadeniach sú možnosti celoročných aktivít v oblasti športu, turistiky a rekreačnej turistiky.

 

Stredisko drevárskej výroby Lazany

foto: Ing. Milan Bučko

 

 

Vzácny úlovok v rámci regulačného odstrelu

(PR Gader, LS Blatnica)

foto: Martin Slesár

 

 

Liečebno - rekreačné zariadenie hotel LESNÍK Turčianske Teplice

foto: Ing. Milan Bučko

 

 

Lesná správa Fačkov

foto: Ing. Milan Bučko

 

 

Zima v Gaderskej doline - poľovnícka chata Dolná Dedošová

foto: Martin Slesár