Čergovské pohorie vydalo svojho kráľa

 

 

 

 

Jelenia ruja je fenomén, ktorý pohne s každým lesníkom a poľovníkom. Každoročne je niečím špecifická, najmä v závislosti od počasia. Tá tohtoročná začala v našich revíroch o niečo skôr (03.09.), ale vyvrcholila už tradične na Václava a na Michala (28.-29.09.).

Nebola to typická „tvrdá" ruja s rannými mrazíkmi - bolo pomerne teplo, daždivo a aj s inverziou a hmlou, ktorú osobne považujem za najväčšieho protivníka pri potulkách prírodou. Skôr by som jej dal prívlastok „plazivá" -jelene sa ozývali nepravidelne a po celý deň.

Aj napriek tomu bola pre nás veľmi úspešná. Počas jej priebehu sa v našich revíroch postupne vystriedalo 18 poplatkových hostí, ktorí ulovili 12 jeleňov, l srnca a l jelenicu. Okrem toho 2 jeleňov ulovili vlastní zamestnanci š. p. pri príležitosti svojich životných výročí. Osem jeleňov dosiahlo bodovú hodnotu 170 - 200 CIC a  Čergovské pohorie vydalo svojho kráľa, ktorého Okresná hodnotiteľská komisia obedovala na 231,23 bodov CIC. Úspešným lovcom bol občan SRN, ktorý si objednal akciu v hodnote Sk 500 000,-. Je to neuveriteľné, ale v skutočnosti ona vyniesla ešte viac, i keď sme tú objednávku po jej doručení brali s úsmevom. Jednalo sa o lovného, 13-ročného nepravidelného 20-toráka, s hmotnosťou trofeje 11,80 kg, s dĺžkou kmeňov 104,5 cm, dĺžkou očníc 47,4 a 51,0 cm a obvodom ružíc 28,8 a 28,0 cm. Vzhľadom na hmotu a dĺžku kmeňov pôsobí dojmom krátkej trofeje.

Je dobré, že tento jeleň bol ulovený až teraz, nakoľko potomstvo, ktoré po sebe počas niekoľkých rokov zanechal, je dobrým genetickým základom do budúcnosti. V súlade s poľovníckymi zvykmi a tradíciami sme lovca pasovali a odovzdali mu aj zlatú medailu LSR, š. p..

Úspech tohtoročnej ruje sa pozitívne premietne aj do tržieb závodu v hodnote Sk l 500 tis..

 

          Ing. Štefan BENA, riaditeľ OZ Bardejov

Foto: Ing. J. Adamec