Lesnícke múzeum v prírode


 

Dňa 3. 10. 2002 rokovala pracovná skupina na príprave lesníckeho múzea v prírode, ktorého základný kameň bol položený pri príležitosti  Dňa stromu vo Vydrovskej doline pri obci Čierny Balog.

Pracovná skupina rozšírená o odborníkov z muzeiníctva ,ochrany prírody, životného prostredia a regiónu Horného a Čierneho Hrona detailne prerokovala najmä projektovú prípravu múzea v prírode, ale najmä výstavbu náučného „Chodníka lesného času“.

V úvode bola podaná informácia  o návšteve lesníckeho múzea v Szilvasvarade v Maďarsku. Bola predložená tiež fotodokumentácia z tohto múzea, ktoré je neďaleko mesta Eger, a ktorého ročná návštevnosť predstavuje neuveriteľných 600 – 800 tisíc návštevníkov. Súčasťou tohto lesníckeho múzea v prírode je tak ako aj u nás lesná železnička.

Cieľom rokovania pracovnej skupiny bolo prerokovať projektovú,  ideovú a  technickú pripravenosť „Chodníka lesného času“. Jeho otvorenie by malo byť už súčasťou lesníckeho dňa  Deň stromu dňa 19. júla 2003 vo Vydrove.

Projekčne je táto akcia pripravená a po terénnej obhliadke je možné začať  s jej realizáciou v teréne.

Účastníci rokovania sa zhodli, že za účelom zabezpečenia dostatku finančných prostriedkov pre výstavbu bude nevyhnutné žiadať ich zabezpečenie z viacerých zdrojov, mimo iného aj  z predvstupových fondov EÚ. Bude preto nevyhnutné, aby účastníci založili záujmové združenie alebo svoje vzťahy upravili zmluvne.

Podkladom pre žiadosti a  zabezpečenie finančných zdrojov bude vypracovanie projektovej dokumentácie. Preto v tejto fáze najväčšia ťarcha úloh je na našej projekčnej zložke v Žiline, osobitne na projektantovi p. Ing. M. Mičurovi, ktorý už doteraz vykonal na príprave lesníckeho múzea v prírode veľký kus roboty, za  ktorú mu patrí poďakovanie nielen členov pracovnej skupiny, ale všetkých lesníkov a milovníkov lesa.

Ďalším bodom rokovania boli vyjadrenia, pripomienky a návrhy k projektu múzea. Účastníci sa zhodli, že už dnes je potrebné zabezpečovať zbierkotvornú  činnosť, aby v múzeu bolo čo najviac exponátov, ktoré reprezentujú vývoj lesníctva na Slovensku.

Túto požiadavku sformulovali do Výzvy k verejnosti, ktorú uverejňujeme na inom mieste.

Veríme spoločne, že toto začaté dielo  s tak ušľachtilou myšlienkou nájde odozvu v lesníckej verejnosti a tiež medzi našimi čitateľmi.

 

 

Redakcia