Návšteva zo Zakarpatska

 

 

 

V dňoch 16. – 19. septembra 2002 boli hosťami štátneho podniku Lesy Slovenskej republiky lesníci z Ukrajiny, nám blízkeho (nielen  geograficky) Zakarpatska. 43 lesníkov tak  opätovalo návštevu, ktorú v dňoch 1. – 3. mája tohto roku vykonali predstavitelia nášho podniku  a riaditelia odštepných závodov.

Návšteva sa niesla v priateľskom ovzduší a jediným problémom bol čas. Keď sme chceli naplniť program a ukázať našim hosťom čo najviac z našej činnosti, bolo treba v priebehu troch dní precestovať viac ako 1200 km. Hostia si so záujmom prezreli objekty a z mnohých sa im nechcelo odísť a doslova ich z objektov vyhnala tma.

Veľmi srdečné bolo prijatie už na slovensko-ukrajinskej hranici a osobitne na Odštepnom závode v Sobranciach. Veď tento závod bezprostredne susedí s lesmi Zakarpatska, a tak sa niekoľkokrát lesníci stretli aj pracovne, hoci na niektoré stretnutia (napríklad pri hasení lesného požiaru na spoločnej hranici) by možno radi aj zabudli.

Hostia si so záujmom prezreli lesnú škôlku v Sobraneckých kúpeľoch. Zaujala ich nielen výsadba, ale aj novootvorená prevádzková budova, ktorá svojim vzhľadom zapadá do prostredia blízkeho lesa okolo Sobraneckých kúpeľov.

Veľký záujem hostia prejavili o chov bažantov v Pavlovciach nad Uhom. Na tomto mieste spomenieme, že vedúcim delegácie bol docent V. P. Kičura, hlavný lesník Zakarpatského oblastného lesohospodárstva a I. V. Kostiv, riaditeľ Užhorodského lesného závodu. Hosťom delegácie bol Anatolij Kovalskij, minister  lesov Krymskej autonómnej oblasti. Práve posledný menovaný s odbornými znalosťami v chove bažantov na Kryme so zaujatím sledoval odborný výklad a smerovanie chovu bažantov nielen v tejto bažantnici štátneho podniku Lesy SR.

Slávnostný obed na rekreačnom zariadení BREZA sa niesol v priateľskej atmosfére. 

Chov Norika muránskeho typu na Dlhej lúke v Muráni, sme už sledovali za súmraku, až takmer na zotmení. Hostia ocenili starostlivosť o chov na Odštepnom závode Revúca.

Večera a ubytovanie na Horskom hoteli PUSTÉ POLE boli na vynikajúcej úrovni a hostia si pobyt pod Kráľovou holou nevedeli vynachváliť. Nečudujeme sa, že sa im z tohto nádherného (už takmer jesenného) prostredia nechcelo odísť.

V Topoľčiankach hostí zaujal  zrekonštruovaný poľovnícky zámoček a tiež zariadenie na spracovanie diviny, ktoré je pred dokončením.

Osobitne však zaujala škôlka okrasných drevín v Topoľčiankach a najmä veľkoškôlka na Hladomeri. Napriek časovému sklzu pozorne sledovali výklad a veľmi živo sa zaujímali o spôsob pestovania systémom jiffy.

Záujem o pestovanie sadeníc spôsobil, že na vodné dielo Gabčíkovo sme prišli doslova za súmraku a pripravený program (plavba na sústave vodných hrádzok) sa musela prerušiť pre tmu. Už za tmy pozorne sledovali plavbu nákladných lodí cez plavebné komory.

Posledný deň sa niesol v znamení prijatia na Ministerstve pôdohospodárstva SR u generálneho riaditeľa lesníckej sekcie Ing. Geralda Žarnovičana a tiež na ukrajinskom veľvyslanectve.

Na prehliadku našej krásavice na Dunaji – Bratislavy opätovne ostalo málo času. Čakala nás prehliadka závodu FTC Pezinok a potom už cesta na hranicu SR – Ukrajina.

Hostia boli nadšení programom, ktorý bol pre nich pripravený a veľmi ľutovali, že nemali dostatok času podrobnejšie sa zoznámiť so širokou škálou činnosti LSR, š.p. Vyslovili presvedčenie, že takéto výmenné návštevy budú pokračovať a že boli položené dobré základy vzájomnej spolupráce a priateľských vzťahov

 

- jh -