3. výročie LSR, š.p., Banská Bystrica

 

 

Vážení spolupracovníci, kolegyne, kolegovia,

 

čas, ten neúprosný, ale objektívny faktor, nám už 29. októbra pripomenie 3. výročie vzniku štátneho podniku Lesy Slovenskej republiky so sídlom v Banskej Bystrici. Je to dôvod nielen na oficiálne stretnutie vedenia štátneho podniku s najlepšími a zaslúžilými zamestnancami, ktorí si v tento deň prevezmú najvyššie ocenenie štátneho podniku za vykonanú prácu, odbornú, spoločenskú a osobnú angažovanosť, ale aj zamyslenie sa 12-tisícového pracovného kolektívu nad tým, čo sme za 3 roky vykonali, čo v súčasnom zložitom ekonomickom a spoločenskom prostredí plníme a hlavne aké sú perspektívy štátneho podniku Lesy SR v budúcnosti.

Výsledky hospodárskej činnosti za uplynulé 2 roky, ako aj predpoklady na r. 2002 boli a sú dosiaľ hodnotené všetkými štátnymi a nezávislými orgánmi ako dobré, s rezervami vo viacerých oblastiach. Na negatívne, avšak tendenčne nepreukázateľné hodnotenia zo strany „jedného“ Združenia spracovateľov dreva hlavne v masovo-komunikačných prostriedkoch sme si pomaly zvykli. Lesníci v štátnych (ale aj neštátnych) lesoch veľmi dobre vedia o aké zámery týmto niekoľkým jednotlivcom vydávajúcim sa za „záchrancov lesníctva“ na Slovensku ide ... Veríme však, že štátne lesy na Slovensku budú existovať tak, ako vo všetkých štátoch strednej Európy.

Aj v 3. roku svojej existencie štátny podnik Lesy SR plní stanovené úlohy vo všetkých rozhodujúcich ukazovateľoch. Zabezpečovať úlohy vo sfére výroby, technického rozvoja, obchodu, pri dodržiavaní platných  LHP a všeobecne záväzných  predpisov je skutočne náročné. Značný nárast cien vstupov do výroby, služieb, pohonných hmôt a energie, ako aj mzdových nákladov kladie nároky na organizátorskú a riadiacu prácu všetkých vedúcich hospodárskych zamestnancov štátneho podniku.

Taktiež minimálny štátny príspevok poskytovaný  štátnemu podniku ako dotácia na obhospodarovanie neštátnych neodovzdaných lesov, resp. zahrádzanie bystrín, alebo škody spôsobené povodňami, má minimálny vplyv na stanovený hospodársky výsledok štátneho podniku. Aj v tomto roku predpokladáme kladný hospodársky výsledok, čo  umožní splniť úlohy zakotvené v Kolektívnej zmluve platnej na rok 2002.

Budúcnosť štátnych lesov na Slovensku bola v ostatnom období (najmä predvolebnom) predmetom rôznych hodnotení, úvah, ale aj konštruktívnych návrhov  tých, ktorým osud národného bohatstva nie je ľahostajný.

Práca s verejnosťou, verejná informovanosť, ako aj transparentnosť v rozhodovaní s finančnými prostriedkami štátneho podniku bola deklarovaná vedením štátneho podniku a odštepnými závodmi, aby občan spoluvlastník mal dostatok informácií, ako sa  hospodári so spoločným majetkom, ale aj na akej úrovni sa zabezpečujú verejnoprospešné funkcie niekoľkonásobne prevyšujúce hodnotu drevnej suroviny.

Vedenie štátneho podniku, ako aj pracovné kolektívy zamestnancov na odštepných závodoch sú informované o potrebe vyššej efektívnosti v oblasti riadenia, organizácii výrobného procesu a znižovania režijných nákladov.

Taktiež novela zákona o štátnom podniku platná od 1. 1. 2003 zvýši nároky zo strany zakladateľa na efektívnosť hospodárenia s cieľom zvýšiť ekonomickú efektívnosť štátneho podniku.

Taktiež častokrát proklamovaná transformácia štátneho podniku na akciovú spoločnosť so stopercentnou účasťou štátu by nemusela znamenať žiadnu tragédiu. Musela by byť však realizovaná transparentne, bez rizík jej zneužitia, po dôkladnej majetkoprávnej, technickej, ekonomickej a personálnej príprave.

Veríme, že aj napriek zložitému obdobiu transformácie krehkého ekonomického prostredia nová vláda Slovenskej republiky udrží úroveň a stabilitu štátnych lesov na Slovensku aj v budúcom období. Je to jej zákonná, ako aj morálna povinnosť voči všetkým občanom SR.

 

„Lesu zdar„

 

 

Ing.  Miroslav  H o l i e n č í k

 organizačný riaditeľ LSR, š.p.