HODNOTENIE STAVU INFORMAČNÉHO SYSTÉMU

 Z POHĽADU OZ

 

Po ročnom prevádzkovaní aplikačného systému firmy Softip v podmienkach LSR š.p., možno hodnotiť výsledky tohto systému, prípadne ho porovnať s doteraz  používanými systémami.

Jednoznačne pozitívne treba hodnotiť jednotnú platformu programových produktov v rámci celých Lesov SR š.p., a tým aj možnosti výmeny skúseností medzi jednotlivými odštepnými závodmi a hlavne možnosti jednotného toku do centra a zúžitkovania týchto informácií v riadiacich procesoch našej organizácie.

Avšak dochádza k naplneniu tohto cieľa ? Respektívne, na ktorej riadiacej úrovni áno a na ktorej nie ? Po skúsenostiach s hodnotením týchto výstupov na úrovni OZ a jeho nižších organizačných jednotiek po roku práce s terajším informačným systémom, nedosahujeme úroveň kvality výstupných údajov s doteraz používanými systémami. Či je tomu tak aj na vyšších stupňoch našej organizačnej jednotky, zostáva spýtať sa iba tam.

Alebo, možno hľadať odpoveď na túto otázku v proklamovaných vyhláseniach pri zavádzaní nového informačného systému o znížení administratívnej práce prevádzkových jednotiek a možnostiach v podmienkach nového systému vedieť všetko po „stlačení jednej klávesy pri počítači” ?

Čiastočnú odpoveď nachádzame v množstve rozborových štatistík a každodenne nás zaplavujúcich tabuliek, ktoré sa pyramidálne rútia štruktúrou GR–OZ–LS–LO. Je až zarážajúce, že sa to deje po obrovských investíciách do nových informačných technológií, čo bolo len v podmienkach nášho OZ takmer 2,5 mil Sk. A to nemožno hovoriť o ukončení tohto povinne urýchleného nákupného procesu z dôvodu prijatia vizionárskej platformy Softipu “W”.

Je pravdou, že výsledky implementácie softwarových modulov sú podmienené aj stranou odberateľa a jeho schopností akceptovať zmeny, ktoré prináša tento proces tak po odbornej pripravenosti personálu LSR š.p. (Windows, Office, Elektronické komunikácie), ako aj určitej prispôsobivosti novému mysleniu v syntaxe s myslením softwaru. Alebo to má byť, ako v doslovnom preklade slova software t.j. „mäkký tovar” a má sa ten prispôsobiť absolútne všetkým požiadavkám a potrebám ?

Ako vždy, pravdu treba hľadať niekde uprostred ! Pred viac ako rokom som upozorňoval na možný kolaps informačného systému LSR š.p. pri zachovaní celej šírky nábehu a nedôslednému venovaniu sa špecifikám lesného hospodárstva zo strany dodávateľa. Našťastie k tomuto katastrofickému scenáru nedošlo, snáď aj preto, že som podceňoval obetavosť a schopnosť zamestnancov LSR š.p. tráviť množstvo voľného času pri riešení pracovných problémov v súvislosti s nábehom na nový informačný systém. A naopak nerátal som s obrovskou trpezlivosťou akceptačnej komisie v jednaní  s dodávateľom o kvalite a termínoch implementácie konečného softwarového diela.

Napriek týmto skúsenostiam je zarážajúce, že po poznaní kvality dodávaných produktov došlo k implementácii modulu TOP, ktorý prinajlepšom nezmyselne zamestnáva plánovačov , alebo sa už využíva ako hlavný nástroj TOP - managementu v riadiacich procesoch?

Informačný systém nepochybne bude tvoriť aj v budúcnosti nenahraditeľnú súčasť správnych rozhodovacích procesov, ale len ak bude poskytovať správnu kvalitu vyhodnotenia výrobno-ekonomických procesov na tej ktorej úrovni riadenia. Preto práve tu by sme mali začať s defino- vaním požiadaviek na riešenie a výber vhodného informačného systému a jeho dodávateľa, ešte stále je na to čas.

 

Vypracoval : Ing. Milan Polák, OZ Topoľčianky