Významné investície 

uvedené do prevádzky

 

 

V mesiaci december 2001 bola v rámci Lesov SR, š. p. B. Bystrica na Odštepnom závode Levice uvedená do prevádzky jedna z najvýznamnejších investícií za rok 2001 - Mobilný štiepkovač BERGER  FOCO 6900 v objeme 11 650 103 Sk bez DPH.

Základy pre realizáciu tejto investičnej akcie boli položené na celoštátnom seminári „Pestovanie agátových porastov a využitie biomasy na energetické účely”, ktorý sa konal dňa 23.6.2000 v Santovke pod  garanciou Lesníckeho výskumného ústavu Zvolen, Lesov SR, š. p. gener.   riaditeľstvo B. Bystrica a Odštepného závodu Levice.

Podľa materiálov, ktoré na tomto seminári predložilo vedenie OZ Levice  pracovníkom Lesov SR, š.p. gener.  riaditeľstvo B. Bystrica - Odbor investícií, OZ Levice disponuje ročne s objemom 40 000 m3 ťažko odbytovateľných drevín ( agát, dub cerový ) vhodných na výrobu lesnej štiepky  na energetické účely. Perspektívne možnosti OZ Levice sú však ďaleko vyššie. Po prípadnom využití drevnej hmoty  z prerezávok a tenčiny z korunových častí stromov by ročná kapacita výroby energetickej štiepky na OZ Levice mohla predstavovať až  86 000 ton.

Okrem prieskumu kapacitných možností výroby energetickej štiepky mal OZ vyriešený už aj problém odbytu vyrobenej štiepky. Medzi potencionálne najväčších odberateľov patrili SES Tlmače, a.s. - vykurovanie zrekonštruovanej kotolne, SES REAL - vykurovanie sídliska Lipník a FORTUNAE, s.r.o. Levice - vykurovanie a dodávka úžitkovej teplej vody, pričom odvozná vzdialenosť z miest výroby štiepky k jednotlivým odberateľom by neprekročila 30 km.

Najdôležitejším aspektom celého zámeru bola však skutočnosť, že ide o trvale obnoviteľné zdroje domácej suroviny so zárukou na výrobu energetickej štiepky, ktorá podľa aktuálnych zásob drevnej hmoty v lesných porastoch na OZ Levice predstavuje dobu minimálne 50 rokov.

Vzhľadom k tomu, že všetky skutočnosti investičného zámeru, ktorý OZ spracoval nasvedčovali tomu, že nákup štiepkovacieho stroja pre OZ je opodstatnený, bola táto akcia zahrnutá do plánu nákupu strojných investícií pre rok 2001.

Pretože skúsenosti so štiepkovaním tvrdých listnatých drevín  (agát, dub a hrab ) , ale najmä  ich korunových častí stromovou metódou , boli v Slovenskej republike minimálne, pracovníci odboru investícií v spolupráci s OZ Levice  sa s problematikou nákupu vhodného štiepkovacieho stroja začali zaoberať hneď od januára  roku 2001. Vysoké požiadavky boli kladené aj na výkonnosť ( m3 vyrobenej štiepky za odpracovanú hodinu ) a mobilnosť stroja ako po verejných komunikáciách  tak aj v ľahšom teréne.

Po vytypovaní možných dodávateľov a typov štiepkovacieho stroja bola prijatá zásada , že vzhľadom  k dôležitosti  a náročnosti tejto investičnej akcie ( OZ Levice mal už dodávky energetickej štiepky pre rok 2001 predbežne dohodnuté) komisia určená na výber vhodného stroja zložená zo zástupcov  odboru investícií a OZ  Levice musí  každý do úvahy prichádzajúci stroj vidieť priamo v prevádzke  v podmienkach  zrovnateľných s podmienkami  OZ Levice . Zahraničné pracovné cesty do Českej  republiky , Rakúska a Talianska, ktoré komisia vykonala v mesiacoch  apríl a máj roku 2001 priniesli pre jej členov veľa poučného, ale hlavne predstava  na budúci hlavný - nosný štiepkovací stroj pre OZ Levice sa postupne ustálila. Výber bol ukončený v mesiaci jún 2001 a  víťazom výberového konania  sa stala  firma Berger Stroje, spol. s r.o. Banská Bystrica so svojím samohybným štiepkovačom  BERGER FOCO 6900, ktorý môžeme dnes, už po prekonaní počiatočných ťažkostí predstaviť širokej lesníckej verejnosti.

Autor článku touto cestou ďakuje aj firme Agro Zvolen, a. s., ktorá sa tiež veľmi aktívne zapojila do problematiky nákupu štiepkovača pre OZ Levice.