LOV KAMZÍKOV

V NÁRODNOM PARKU

 

 

Kamzík, ktorého trofej bola ohodnotená na 88,8 CIC

 

Ing. Račko preberá pasovací list

 

Rozhodnutím Ministerstva životného prostredia Slovenskej republiky bola povolená výnimka na usmrtenie troch jedincov kamzíka vrchovského (Rupicapra rupicapra)  v Poľovnom revíry Slovenský raj na území NPR Prielom Hornádu, NPR Prielom Hornádu, NPR Suchá Belá a NPR Kyseľ. Výnimku z ust. § 1 vyhlášky č. 172/1975 Zb. v znení neskorších predpisov povolilo aj Ministerstvo pôdohospodárstva SR.

Na odstrel kamzíkov boli vydané povolenky za poplatok a tak OZ Prešov hneď na začiatku roku 2002 získal tržby, ktoré pre výkon poľovníctva a dosiahnutie jeho rentability budú iste toho roku potrebné.

Odstrel sa vykonal 3.- 6.1.2002 k veľkej spokojnosti poľovných hostí pri dodržaní poľovných zvyklosti a tradícií. Poľovní hostia mali radosť nielen z trofejí a pekných zážitkov z lezenia po rebríkoch a bralách v prekrásnom prostredí Slovenského raja, ale aj z pasovacích listov, ktoré po patričnom príhovore a úkonoch dostali ako prvostrelci od riaditeľa závodu.

Škoda, že pasovanie strelcov sa uskutočňovalo vo večerných hodinách v kancelárii LS Poprad v Hrabušiciach, pozadie na fotografiách nie je typické pre tento slávnostný akt, ale atmosféra bola vynikajúca.

 

Ing. Teodor Vaverčák, riaditeľ OZ

 

P.S.  Výnimky na lov kamzíkov sa dávajú vzhľadom na odporúčania ŠOP SR pre riešenie problematiky eliminácie nepôvodnej alpskej populácie kamzíka vrchovského v chránených územiach. Pri každom usmrtenom jedincovi pod dohľadom pracovníka Správy NP Slovenský raj sa vykonávajú biometrické merania, odoberajú vzorky pre genetické analýzy a zdravotné vyšetrenia.

 

 

 

 p. Rebroš so svojim úlovkom