MAPOVANIE VÝZNAMNÝCH STROMOV

 NA LESNÝCH POZEMKOCH

 

V máji minulého roku Štátna ochrana prírody Slovenskej republiky so sídlom v Banskej Bystrici rozbehla projekt Mapovanie významných stromov na lesných pozemkoch. Jeho cieľom je najmä: 

 

prispieť k poznaniu a zachovaniu druhovej a genetickej diverzity pôvodných drevín

obohatiť prírodné dejiny Slovenska o vzácne rekordy  a zaujímavosti stromov rastúcich v slovenských lesoch

vytvoriť predpoklady pre skvalitnenie siete chránených stromov Slovenska, predovšetkým domácich druhov

vybudovať databázu významných stromov s viacúčelovým využitím získaných údajov

 

Realizovanie projektu s veľkým plošným rozsahom monitorovaného územia nie je možné bez  účasti vlastníkov, správcov alebo nájomcov hospodáriacich v lesoch Slovenska. Preto boli v roku 2001 oslovené na spoluprácu pri mapovaní tieto subjekty:

 

Lesy Slovenskej republiky, š.p. Banská Bystrica

Vojenské lesy a majetky SR, š.p. Pliešovce

Štátne lesy Tatranského národného parku

Školský lesný podnik TU vo Zvolene

 

Subjekty hospodáriace v neštátnych lesoch budú oslovené k spolupráci v tomto roku prostredníctvom združení vlastníkov neštátnych lesov, prípadne iným vyhovujúcim spôsobom.

 

V rámci štátneho podniku Lesy Slovenskej republiky bolo oslovených 26 odštepných závodov a prostredníctvom nich aj územne príslušné lesné správy. Do mapovania sa k 31.12.2001 zapojilo týchto 7 odštepných závodov: Smolenice, Vranov nad Topľou, Čierny Balog, Kriváň, Krupina, Liptovský Hrádok a Šaštín Stráže. Pozitívny nález významných stromov bol zaznamenaný na lesných správach Majdán, Hlohovec, Chtelnica, Vechec, Hronec, Sihla, Šáling, Michalová, Fiľakovo, Lučenec, Antol, Nová Ves, Rakytov, Holíč, Sološnica, Stupava. Námaha pracovníkov odštepných závodov a lesných správ nebola vynaložená zbytočne. Ich pričinením budú do análov prírodných dejín Slovenska zapísané významné jedince druhov Abies, Acer, Crataegus, Fagus, Picea, Pyrus, Quercus, Sorbus a Ulmus.

Všetkým, ktorí sa aktívne zapojili do vyhľadávania a mapovania významných stromov na lesných pozemkoch ďakujeme. Veríme, že aj naďalej budú chodiť po lese s otvorenými očami a s profesionálnym záujmom a zodpovednosťou lesného hospodára nás budú informovať o ďalších zaujímavostiach prírody.

 

Mapovanie významných stromov na lesných pozemkoch je úloha trvalá. Budú sa ho môcť zúčastniť aj tie lesné závody a lesné správy, ktoré tak doposiaľ neurobili. Zasielanie údajov o vyhľadaných stromoch bude možné nepretržite, bez vecného a časového obmedzenia. Poskytnuté údaje budú zaevidované, uložené v databáze a vyhodnotené z hľadiska záujmov ochrany prírody. Stromy budú taxonomicky determinované, zdokumentované a zamerané.

 

Je nesporné, že stromy poskytujú dôležitú surovinu so širokým praktickým uplatnením a tiež  aj to, že ako základný stavebný prvok lesa alebo inej vegetačnej formácie sú aj významnou zložkou životného prostredia. Súčasne si však treba pripomenúť, že stromy nás popri všestrannom účelovom využití dokážu zaujať napríklad aj zvláštnym habitusom neopakovateľnej estetickej hodnoty, nezvyčajným tvarom kmeňa, pestrosťou farieb kvetov alebo listov, mohutným vzrastom alebo úctu vyvolávajúcim fyzickým vekom. Poznanie týchto ale aj iných nevymenovaný hodnôt, ich odovzdávanie ďalším generáciám a zabezpečenie ich právnej alebo inej adekvátnej ochrany, sú nepopierateľným prejavom kultúry každého národa. Lesníci, neupierajte ostatným toto právo poznania a zapojte sa, alebo naďalej pokračujte v mapovaní významných stromov na lesných pozemkoch. Opäť sa tešíme na spoluprácu s vami.

 

Podrobnosti k prezentovanému projektu budú v termíne od 15. marca 2002 uvedené na webovej stránke Štátnej ochrany prírody SR ( www.sopsr.sk ).

                                                                                                 

Ing. Milan Krištof

ŠOP SR, COPK Banská Bystrica

 

 

 

Dub v Rakovci nad Ondavou, foto: RNDr. V. Stano

 

Jaseň pod Buchlovom, foto: Ing. R. Požgaj

 

 

 Dub cerový, Hrušovany, foto: Ing. R. Požgaj

 

 

Dub cerový, Nevidzany, foto:  Ing. R. Požgaj

 

Duby pri zámku v Slovenskej Ľupči, foto: Mgr. D. Baláž