PREDSTAVUJEME VÁM LESY SR, š.p. 

ODŠTEPNÝ ZÁVOD PREŠOV

 

Budova LESY SR,š.p. OZ Prešov

 

 

Rozľahlé územie Odštepného závodu Prešov sa rozprestiera od východných výbežkov Nízkych Tatier zo západu, až za hrebeň Slanských vrchov na východe, v strednej časti územia rozdelené  pohorím Branisko, na dve od seba dosť značne sa odlišujúce oblasti.

Zatiaľ, čo Národný park Nízke Tatry zasahuje na územie OZ len svojou najvýchodnejšou časťou,  Národný park Slovenský raj leží celý v obvode OZ Prešov. Jeho prekrásne rokliny, vodopády, skalné útvary, povrchové a podzemné krasové javy, vzácne druhy rastlín a živočíchov patria k prírodným pokladom Slovenska. Nachádza sa tu niekoľko maloplošných chránených území (prírodné rezervácie a pamiatky), s veľmi prísnym režimom ochrany. Sú to národné prírodné rezervácie Sokol, Kyseľ, Prielom Hornádu, Suchá Belá a Stratená.

Aj v oblasti Slanských vrchov sa nachádzajú zaujímavé chránené územia, ako sú národné prírodné rezervácie Kokošovská dubina, Oblík, Šimonka, alebo prírodné rezervácie Zbojnícky hrad, Hermanovské skaly.

Prevažná časť územia OZ Prešov patrí do povodia Hornádu, iba východný okraj ( LHC Hanušovce ) patrí do povodia Bodrogu (vody odvádza rieka Topľa ) a úzky pruh severnej časti  územia OZ (Podtatranská kotlina) patrí do povodia Popradu. Vody z územia Hornádskej kotliny odvádza samotná rieka Hornád, zo šarišskej oblasti jej najväčší prítok Torysa.

História štátneho lesníctva, viažúca sa na územie dnešného OZ Prešov, je veľmi bohatá. V Solivare (dnešná miestna časť Prešova), v rámci Soľnobanského riaditeľstva, bola už v roku 1813 zriadená správa lesov pre obhospodarovanie lesných majetkov solivarského komorského panstva. V roku 1871 došlo k oddeleniu riadenia lesníctva od baníctva. Lesný majetok uhorského štátu  opisovaného územia spravoval Lesný úrad v Solivare (neskôr Riaditeľstvo štátnych majetkov) prostredníctvom Lesnej správy Kokošovce a časti územia Lesnej správy Kecerovské Pekľany. Ešte pred rokom 1918 sa zväčšila výmera štátneho lesa v oblasti Solivaru odkúpením majetku V. Wengerszkého v katastri obcí Podhradík a Okružná. V spišskej časti dnešného OZ vznikla v roku 1935 Správa lesov Hrabušice na poštátnenom majetku kniežaťa Coburga v oblasti Hrabušíc, Stratenej a Vernára. V roku 1943 odkúpili štátne lesy majetok Oblík od veľkostatkára Dessewffyho z Hanušoviec nad Topľou. Od roku 1945 prešli do vlastníctva štátu mnohé lesné veľkostatky na Spiši, ako aj v oblasti Prešova. Pred rokom 1990 boli na území dnešného OZ tri lesné závody ( Poprad, Spišská Nová Ves a Prešov ).

V súčasnej organizačnej štruktúre obhospodaruje OZ Prešov 48 300 ha lesnej pôdy, z čoho je ešte 13 100 ha lesov neštátnych - neodovzdaných. Odštepný závod sa vnútorne člení na desať lesných správ ( Poprad, Mlynky, Spišská Nová Ves, Krompachy, Spišské Podhradie, Chminianska Nová Ves, Sabinov, Solivar, Kokošovce a Hanušovce ). Odvoz, manipuláciu a expedíciu dreva,  opravy a údržby stavieb a strojov, zabezpečujú  dopravnohospodárske správy ( Prešov a Spišská Nová Ves ), s manipulačno-expedičnými skladmi vo Vydrníku, Spišskej Novej Vsi, Prešove a Hanušovciach n.Topľou. V obvode závodu sú aj dve škôlkárske strediská (Smižany a Šariš), ktorých produkčné možnosti nadobúdajú charakter oblastných stredísk aj pre potreby iných OZ. Stredisko drevárskej výroby Poprad, spracováva nekvalitnú drevnú hmotu vo Vydrníku a Sabinove.

Priemerná ročná ťažba dreva závodu je okolo 110 tis. m3 , z toho približne polovica hmoty pripadá na ťažbu ihličnatých drevín a polovica na listnaté dreviny. V pestovnej činnosti vykonáva odštepný závod ročne obnovu lesa na ploche 390 ha, prerezávky na ploche 910 ha a prebierky celkom na ploche 1200 ha, z toho v porastoch do 50 rokov na ploche 640 ha.

Závod obhospodaruje pomerne kvalitné režijné poľovné revíry v oblasti Slovenského raja, Čergova i Slanských vrchov, s dobrou kvalitou jelenej a diviačej zveri v normovanom kmeňovom stave, trocha nižšími stavmi srnčej zveri, s častým výskytom vlkov a ostatných menších šeliem, ale aj medveďa (hlavne na Spiši).  

 

Ing. Teodor Vaverčák, riaditeľ

 

 

 

LS - Kokošovce

 

 

 Lesná správa v Hanušovciach n/T.

 

 

Rozhranie Šariša a Spiša, pohľad ponad 

Šarišskú vrchovinu na východnú časť 

Slovenského Rudohoria. ( Veverské vrchy) 

 

 

Slovenský Raj - Geravy

 

 

 

 

Predjarie pod Šimonkou (Slánske vrchy)

 

 

 Pohľad do hory Kokošovského duba

 

 

Areál lesov v Poprade

 

 

Poľovnícka chata JARABIČNÍK, LS Sabinov