Spomíname na významného človeka

 

 

9.1.2002 si žiaci a pracovníci SOU lesníckeho v Banskej Štiavnici na výstave prác žiakov v reprezentačných miest-nostiach hotela BRISTOL pripomenuli 100. výročie narodenia významného človeka pre banskoštiavnický región a slovenské lesníctvo Ing. Fridricha Grünwalda, ktorý sa narodil 13.1.1902 vo Veľkých Stankovciach v okrese Trenčín. Po absolvovaní Gymnázia v Trenčíne študoval na Vysokej škole zemědelskej v Brne, odbor lesného inžinierstva. Po skončení vysokoškolského štúdia pracoval v súkromnej Lesotechnickej a geometrickej kancelárii v Trenčíne. V roku 1926/27 študoval na Vysokej škole Lesníckej V Nanci (Francúzsko), kde sa venoval štúdiu pestovania lesa a lesníckej geografie. Po skončení základnej vojenskej služby nastupuje pracovať do Čsl. štátnych lesov,  lesná správa v Smečne, odkiaľ sa po roku opäť vracia do Lesotechnickej kancelárie v Trenčíne.

Od 1.10.1931 nastupuje v Banskej Štiavnici ako lesný inžinier a postupne zastáva funkciu lesného správcu, lesmajstra, lesného radcu a hlavného lesného radcu. V zmysle príslušných zákonných predpisov vyhotovuje pre potreby mesta lesné hospodárske plány.

Od roku 1948 do roku 1950 externe vyučuje na štátnej Vyššej lesníckej škole v Banskej Štiavnici. Celá táto rozsiahla činnosť zapadá do obdobia najťažších povojnových rokov, keď sa formoval a obnovoval hospodársky a politický život v povojnovej Československej republike.

V roku 1950 nastupuje do funkcie profesora Strednej lesníckej technickej školy v Banskej Štiavnici. Pre potreby vyučovania niektorých odborných predmetov napísal niekoľko učebníc, či už ako autor alebo spoluautor, ako napr. Dendrometria, Lesnícka taxácia, Lesnícka geodézia, Hospodárska úprava lesa, s použitím najnovších poznatkov vedy a výskumu. Po odchode do dôchodku pracuje na Lesníckom odbornom učilišti v Baskej Bystrici, kde pomáha pri výchove učňovského dorastu až do 75. roku veku života.

Bol činný aj ako externý pracovník Lesníckeho, drevárskeho a poľovníckeho múzea v Antole, kde prekladal zo zahraničnej lesníckej literatúry.

Pán Ing. Fridrich Grünwald bol významnou osobnosťou Banskej Štiavnice a slovenského lesníctva.                                                                                                                                         

                                                                                                                                    Ing. Koloman ŠMONDRK

riaditeľ SOU lesníckeho Banská Štiavnica

 

 

Z kultúrneho programu slávnostnej vernisáže

 

Účastníci výstavy