Keď sa hovorí o prirodzenom výbere ...

 

... alebo o tom, že vlky lovia len slabé a choré jedince, lesníci len  nechápavo krútia hlavou. Takmer každodenné skúsenosti  lesníkov sú iné.

Režijné poľovné revíry LSR š.p. Odštepný závod Beňuš sú na rozlohe spolu 24 700 ha LPF a PPF. Ešte pred niekoľkými rokmi revíry bohaté na jeleniu a srnčiu zver, sú dnes na tento druh zveri chudobné, o to bohatšie sú tieto revíry  na medvede a vlky. Je na vine človek?

Áno.  Sú na vine lesníci ? Nie celkom. Niekoľko otázok a zároveň aj odpovedi lesníka, ktorý vyrástol na samote a už pomaly 20 rokov pôsobí  v praxi. Hovoríme o kompletnej ochrane prírody a krajiny, máme prísne zákony, ale ich vymožiteľnosť je veľmi nízka. V ochrane prírody sme sa v posledných rokoch dopracovali k mantinelizmu.  Neúmernou ochranou jedného chráneného druhu zveri  napr. krkavca, výrazne poklesli stavy iného chráneného druhu napr. hlucháňa. Úplným zákazom lovu niektorých druhov zveri sa vytvoril priestor na  nelegálny lov, lov bez evidencie  - pytliactvo. Vo veľa prípadoch  organizované.

V tomto článku nechcem písať o všetkých  aspektoch týkajúcich  sa ochrany jednotlivých druhov zveri. Chcem poukázať na to, aby sme           o niekoľko rokov neboli nútení chrániť jeleniu a srnčiu zver, tak ako teraz chránime medvede a vlky.

Teraz niekoľko údajov, ako sa povie, z terénu. Jelenia zver strhnutá  dokázateľná vlkmi 22.01.2001, jeleň 2 r.  LS Červená Skala, 29.01.2001 jelenica 7 r., 14.02.2001, jeleň 6r. 161 bod. CIC, 19.02.2001 jeleň 4 r. 124 bod. CIC, všetko LS Závadka. Z uvedených dátumov by mohlo vyplynúť, že vlky lovia len zoslabnutú zver. Čo  potom prípad zo 7.4.2000, veľmi silný 8 r. jeleň strhnutý vlkmi, hneď po zhodení parožia. Alebo  najčerstvejší prípad 11.10.2001 4 r. jeleň veľmi silný, nádejný, 142 bod. CIC, LS Závadka, lokalita Fabová - viď foto. Podľa stôp to boli 4 vlky, viditeľne vyrušené bolo to neďaleko údolnej lesnej cesty.  Výsledok 13.10.2001 strhnutá a zožratá 4 r. jelenica, cca 700 m od uvedeného jeleňa.

Záverom tohto konštatovania ešte niekoľko čísel, zver evidovaná dokázateľne strhnutá vlkmi za roky 2000 a 2001, jeleň 9 ks, jelenica 5 ks, jelienča 3 ks , srna 3 ks. Predpoklad množstva strhnutej zveri je však oveľa väčší, pretože uvedená strhnutá zver bola v blízkosti ciest, zvážnic, chodníkov, t.j. ľahko zbadateľná.

Niekoľko storočí  dozadu boli ochrancami prírody horári - lesníci. Nie je tomu inak ani teraz.

 

Text a foto: Ing. Anton Lysina