Prvá aukcia dreva na OZ  BARDEJOV


 

 

Každá akcia, ktorá sa organizuje ako prvá, je plná očakávaní, či dobre dopadne. Nebolo tomu inak ani v prípade našej prvej aukcie dreva, pretože recesia na trhu s bukom je evidentná a aj vysoká účasť obchodníkov s drevom ešte neznamená, že sa všetko ponúkané drevo predá. Napriek tomu sme sa rozhodli včas  a dnes už môžeme povedať, že aj správne.

Dostatok času sme venovali jej organizačnej príprave, zapojením do celého procesu aj ved. LS, ktorí garantovali, že v priebehu necelých troch januárových týždňov dostaneme na EMS prednostne a účelovo z vytypovaných  porastov, ktoré sú určené na ťažbu v r. 2002, tú najlepšiu kvalitu.

Celú akciu  na EMS odborne koordinoval VORŠ obchod Ing. Daniel Rimarčík, ktorý bol zároveň aj vedúcim aukcie a zvládli ju aj zamestnanci DHS.

Do aukcie dňa 20.02.2002 sme ponúkli 273 m3 hmoty, z toho 210 m3 bk prevažne v kvalite I.-II. triedy, 55 m3 jv v kvalite II. – III. triedy a 9 m3 db v kvalite II. triedy. Celkove to predstavovalo  213 ks hotových alebo združených výrezov. 

Na aukcii sa prezentovalo 15 firiem, z toho 8 odovzdalo svoje cenové ponuky. Jednalo sa o firmy tak domáce, ako aj zahraničné a všetky, ktoré odovzdali ponuky,  boli v aukcii úspešné. Bolo zaujímavé sledovať správanie sa  jednotlivých  obchodných partnerov pri ponúkanom dreve. Tí, ktorí mali jasnú predstavu o tom, čo z konkrétneho výrezu vyrobia a ako výrobok predajú, ponúkli takú cenu, aby im ho konkurencia nezobrala. Naopak, viacerí priekupníci si boli  len otestovať terén a ponuky neodovzdali.

Všeobecný záujem bol predovšetkým o drevinu jv a dopyt bol najmä po zvláštnej akosti, ale k našej veľkej spokojnosti sme dobre predali aj bk.

Z celkového ponúkaného objemu sme predali 187 m3, čo je cca 70 %, z toho bk  67  %,jv 86 % a v hodnotovom vyjadrení za Sk 1.484.890,–.  Tak sme to aj očakávali, ale teší nás  to, že spokojnosť bola aj na strane kupujúcich a možno z toho vzniknú aj potencionálne obchodné vzťahy. Trochu nepochopiteľné pre nás bolo to, že sa nepredal najkvalitnejší výrez bk o objemovosti 2,54 m3, ktorý mal pochopiteľne aj najvyššiu vyvolávaciu cenu a výrez db o hrúbke 90 cm.

So všetkými obchodnými partnermi, ktorí boli v aukcii úspešní, sme hneď po jej vyhodnotení podpísali kúpno-predajné zmluvy.

Prvé naše skúsenosti, ale hlavne výsledky celej transakcie, sú jednoznačne pozitívne a je potrebné povedať, že ak sa jej organizačnej príprave venuje dostatok času, tak jej úspech je možné aj očakávať.

I keď cieľom aukcie je predovšetkým komerčný úspech, nemôže sa pritom opomínať aj jej spoločenské poslanie a propagácia nielen v odbornej, ale aj laickej verejnosti.

Na tú našu aukciu sa prišli pozrieť aj predstavitelia štátnej správy a samosprávy a odvysielala ju aj miestna „Bardejovská televízia“.

 

Text a foto : Ing. Štefan Beňa, riaditeľ OZ Bardejov