„ZABEZPEČENIE OBNOVY PORASTOV

PO SMRŠŤOVEJ KALMITE 

V ROKU 1996 NA LS V OSRBLÍ“

 

 

Dňa 8.11.2001 sa uskutočnil na odštepnom závode Čierny Balog pre členov OlsK Banská Bystrica a pozvaných hostí seminár na tému „Zabezpečenie porastov po smršťovej kalamite na LS  v Osrblí v roku 1996.“

 

Seminár začal v hoteli Biatlon v Osrblí, kde predniesli svoje referáty na tému pracovníci OZ Čierny Balog – Ing. Miroslav Engler, riaditeľ OZ, Ing. Boris Pekarovič, VTN, Ing. Miroslav Pepich, vedúci LS Osrblie a Ing. Michal Kofira, samostatný technik pestovnej činnosti, LS Osrblie.  

 

Spoločne, na postupne sa prehlbujúcich informáciách, uviedli fakty, vlastné poznatky a skúsenosti z oblasti témy seminára. Po pripomenutí najzaujímavejších skutočností zo spracovania smršťovej kalamity ( 1996-1998 ), prešli priamo k problematike zabezpečenia obnovy  zničených porastov.    

 

Pre obnovu porastov zalesňovaním boli na najviac postihnutých LS Osrblie a Hronec vypracované a schválené  harmonogramy zalesňovania – pre LS Osrblie na roky 1997-2003, pre  LS Hronec na roky 1997-2002. Lesoprojekt súčasne vypracoval pre tieto LS „Rámcový projekt obnovy kalamitných holín“ s určením drevinového zloženia, spôsobu zmiešania drevín, umiestnenia spevňovacích pásov a iné. V projekte bol výrazne posilnený podiel listnáčov oproti pôvodnému zloženiu postihnutých porastov. Pomer listnáčov sa z pôvodných 21% zvýšil na 47%.

 

LS Osrblie ukončila zalesňovanie kalamitných holín v predstihu už v roku 2001. Vysadila pritom 2 800 tis. ks sadeníc – 36% smrek, 8% jedľa, 9% smrekovec, 38% buk, 9% javora. Príroda sama pomohla až 27%-ným podielom prirodzeného zmladenia.

 

Zalesňovanie začalo v roku 1997 a počiatočný nedostatok provenienčne vhodných sadeníc pomohli odstrániť iné závody. V ďalších rokoch si už OZ Čierny Balog dopestoval dostatok sadeníc pre vlastnú potrebu. Vyskúšala sa i obnova sejbou ( 1,1% ), ktorá sa ukázala v daných poškodených miestach nevhodná. Oveľa lepšie výsledky boli s výsadbou obaľovaných sadeníc ( 5,4% ).

 

Celkovému dobrému tempu zalesňovacích prác pomohlo i to, že z plochy holín sa odpočítala plocha koreňových vývratov a budúcich rozčleňovacích (vopred vytýčených) pásov.

 

Na takto zakladané mladé lesné porasty začali následne pôsobiť škodlivé činitele. Z nich ako najvýznamnejší sa ukázalo sucho, ktoré spôsobilo pomerene značné straty (okolo 20% ) v roku 2000 a okolo 30%  (63 ha )  v roku 2001. No aj tak straty na zalesňovaní  za roky 1997-2001, aj s ohľadom na extrémnu mikroklímu a značnú sklonitosť a plytkosť pôdy, boli prijateľné. S úmyslom čo najskôr zalesniť postihnuté plochy sa na LS Osrblie neprevádzalo opakované zalesňovanie. To sa uskutoční od r. 2002.

  

Vyskytli sa aj menšie poškodenia hmyzom (Hylobius, Hylastes), ktoré sa po aplikácii insekticídov stratili.

 

Vážnym škodlivým činiteľom sa stala, a ešte dosť veľa rokov ním bude, burina a nežiadúce dreviny. Plocha dovtedy primerane na LS Osrblie prevádzanej  ochrany proti burine stúpla zo 110 ha na 330 ha ročne. Chemicky sa ošetrilo len malé 1% plôch, a to pre nevýhodný selektívny účinok Casoronu, ktorý sa na rozľahlých plochách najľahšie aplikuje. Z nežiadúcich drevín najmä jarabina vtáčia ( sorbus aucuparia) sa zmladzuje tak husto, že bez intenzívneho zásahu kultúra cieľových drevín pod ňou nemá nádej na prežitie. Likvidovať sa bude aj chemicky ( Roundup).

 

Základné kultúry na menšej ploche poškodil aj človek – požiarmi, ničiacimi časť plochy obnovenej sejbou, na iných lokalitách ničiacich prirodzené zmladenie.

 

Na záver informatívnej časti seminára bolo zo strany pracovníkov OZ Čierny Balog s trpkosťou konštatované, že hoci v rokoch spracovania smršťovej kalamity závod obrovským úsilím vyprodukoval veľké finančné zdroje pre nadriadený orgán, dnes, i viac rokov  naspäť, sa mu do prostriedkov, potrebných na zabezpečenie kalamitných holín nedostáva od nadriadeného podniku vôbec nič.

 

Po tejto časti nastúpili účastníci seminára do pripravených skriňových vozidiel a napriek nepriaznivému počasiu absolvovali vozidlami trasu popod Jeleňovú a Mojžišovú, kde mali niekoľko zastávok na holinách. Tu ich pracovníci LS Osrblie oboznámili s ďalšími detailami problematiky, prípadne odpovedali na otázky účastníkov.

 

Po absolvovaní výhliadkovej trasy predseda OLsK Ing. R. Rosiar seminár ukončil.

 

 

 

 

                                                                     

             Ing. Miroslav Engler

                                                                                 riaditeľ OZ Čierny Balog

foto: Ing Boris Pekarovič