Kedy vykonávať skúšky klíčivosti

smreka obyčajného?

 

Oficiálne skúšky kvality semien sa vykonávajú v akreditovanom laboratóriu LVÚ VS Lipt. Hrádok počas celého roka, podľa požiadaviek zákazníka. Opakované rozbory tých istých oddielov ihličnanov v rôznych obdobiach svedčili o značnej fluktuácii hodnôt klíčivosti a energie počas roka. Taktiež bolo zistené, že u niektorých oddielov nedochádza počas skladovania k poklesu klíčivosti, ale naopak k opačným javom - zvýšeniu klíčivosti. Toto môže byť spôsobené nejednotnými termínmi zakličovania pri skúškach kvality. Testy sa totiž robia počas skladovania osiva v rôznom ročnom období, preto sa môže stať, že oddiel testovaný napr. v auguste  vykazuje nízke hodnoty klíčivosti, zatiaľ čo pri inom termíne zakličovania by mohol byť výsledok skúšky klíčivosti značne odlišný. A práve vylúčenie týchto omylov pri klasifikácii osiva bolo cieľom nášho výskumu.

Fluktuácia klíčivosti (endogénny biorytmus) je veľmi dôležitá pre praktickú realizáciu. Konečná klíčivosť sa priamo úmerne odráža v cene semena a realizátor výsevu podľa konečnej klíčivosti stanoví výsevovú dávku.

Cieľom nášho výskumu bolo sledovať  fluktuáciu klíčivosti  (endogénny biorytmus) semien smreka obyčajného (Picea abies) ku každému mesiacu v roku. Testovali sme 20 oddielov osiva smreka obyčajného, v každom mesiaci roka sme stanovili konečnú klíčivosť. Testovanie prebiehalo podľa normy  STN 4812 11 vždy  za rovnakých podmienok, jediným faktorom, ktorý sa menil bol termín zakličovania.

Priebeh priemerných hodnôt klíčivosti počas roka u skúmaných oddielov znázorňuje graf č. 1..  

 

Z našich výskumov vyplynuli nasledovné závery:

Autori podobných prác  uvádzajú, že pri hodnotení vlastností osiva sa analýzy musia urobiť účelne, v dohodnutých periódach zvýšenej fyziologickej aktivity pre daný druh, inak môžu byť výsledky rozborov nepreukazné. Na základe našich výskumov sme vo vyššie uvedených záveroch stanovili mesiace, ktoré bude treba využiť pri kvalitatívnych analýzach semena smreka obyčajného a naopak mesiace, v ktorých sa treba rozborom tejto dreviny vyhnúť.    

 Aká je však situácia v praxi? OZ  Semenoles zasiela do laboratória semenárskej kontroly LVÚ VS Lipt. Hrádok vzorky na rozbory smreka obyčajného hlavne v mesiacoch december - marec, aby boli výsledky pripravené k jarnej distribúcii semena, a to  aj v  prípade dlhodobo skladovaných oddielov, u ktorých je možné vykonávať rozbory kedykoľvek počas roka. Marec ako najvhodnejší mesiac pre testovanie tejto dreviny je teda v plnej miere využívaný (samozrejme vzhľadom na kapacitné možnosti nášho laboratória). Iná situácia je u mesiacov január a február, nakoľko aj tieto sú v plnej miere využívané pre testovanie lesného osiva a ako vyplýva z našich pozorovaní, výsledky klíčivosti smreka  dosiahnuté v týchto mesiacoch sú podpriemerné. Podpriemerné hodnoty dosahuje v týchto mesiacoch aj energia klíčenia. Pokiaľ  by sa naše výsledky v opakovaných výskumoch  potvrdili, bude túto situáciu potrebné zvážiť a na zistené výsledky brať ohľad  najmä pri zasielaní vzoriek  smreka na rozbory klíčivosti. Ukazuje sa, že rozbory klíčivosti smreka obyčajného bude potrebné vykonávať buď v skorých jarných mesiacoch (marec, príp. apríl), alebo jesenných a skorých zimných mesiacoch (september, október, november, príp. december). Podľa našich výskumov sa bude v každom prípade potrebné vyhnúť  testovaniu osiva smreka vo februári, máji a januári.

Hoci všetky zistené výsledky sú veľmi zaujímavé a podnetné, nemôžeme ich v žiadnom prípade zovšeobecniť, nakoľko doba pozorovania bola príliš krátka na to, aby sa dali vyvodzovať všeobecné závery.  Vo výskume bude treba pokračovať minimálne 2 - 3 roky.

                                                                                

  Mgr. G. Debnárová, LVÚ VS Lipt. Hrádok