Príhovor ministra pôdohospodárstva SR Pavla Koncoša

Vážený pán starosta, vážení páni generálni riaditelia, vážení kolegovia lesníci a lesníčky, ctení zástupcovia médií, milí hostia, dámy a páni.

Stretli sme sa na mieste, kde v roku 1910, teda ešte v časoch Rakúsko-Uhorskej monarchie, naši predchodcovia odhalili prvý pamätník, pripomínajúci plodné dielo nášho najvýznamnejšieho lesníka 19. storočia Jozefa Dekréta Matejovie a jeho životné skutky, osožné mnohým generáciám.

Na Jozefa Dekréta Matejovie si 72 rokov po jeho smrti spomenuli jeho nasledovníci, ľudia, ktorým bol les a záslužná činnosť tejto osobnosti dôverne známa. V tomto impozantnom prírodnom ateliéri, pod skalnou stenou, v lone lesov, na jeho pamäť inštalovali dôstojný travertínový monument. Nám, súčasníkom, prináleží udržiavať a kultivovať toto pamätné miesto.  Nikto to za nás neurobí, je to naše hmotné dedičstvo, pripomínajúce duchovné hodnoty a bohaté tradície nášho lesníctva.

Preto som uvítal a podporil snahy o rekonštrukciu pamätných miest, viažucich

sa na meno Dekréta Matejovie Dnes sme sa tu zišli, aby sme po vykonaných rekonštrukčných prácach slávnostne odhalili toto výtvarné dielo a sprístupnili celý areál lesníckej verejnosti, priatel'om lesa, turistom.

Dekrétova osobnosť si takýto prístup nepochybne zaslúži. Priekopníkmi takého razenia, ako bol Jozef Dekrét Matejovie, mohli byt' len nadšenci, zanietenci, idealisti, naplnení mimoriadnou duševnou aktivitou, odbornými vedomosťami a životnými skúsenosťami. Dosiahnuť prelom v myslení ľudí vždy bolo mimoriadne náročné. Bolo tak tomu za čias Jozefa Dekréta Matejovie, aleje tak i v súčasnosti. Dekrétova veľkosť spočíva práve v tom, že prišiel s novými nápadmi, s lepšími myšlienkami, dal im pevnú formu a uplatnil ich v každodennej lesníckej praxi. Svoj um a činorodé aktivity nasmeroval k hlavnému cieľu svojho života, k zachovaniu, obnove, účinnej ochrane a zveľaďovaniu lesa. To sú strategické smerovania slovenského lesníctva aj v súčasnosti, na začiatku 21. storočia.

Jozef Dekrét Matejovie je osobnostne významnou súčasťou našej lesníckej histórie. Je našim historickým vedomím, ktoré sa plynúcim časom neprepadáva do hlbín minulosti, ale ak ho dobre poznáme a odovzdávame potomkom, kráča našim Slovenskom z pokolenia na pokolenie, je našou národnou tradíciou, našou pýchou.

Slovo tradícia je odvodené z latinského "traditio", čo znamená odovzdávať. Dôstojne a s vážnosťou preberme a odovzdajme odkaz Jozefa Dekréta Matejovie a uchovajme ho našej lesníckej budúcnosti, novým generáciám Dekrétových

nasledovníkov.

Dovoľte mi vážení hostia, aby som teraz odhalil zrekonštruovaný reliéf nášho lesníckeho velikána - Jozefa Dekréta Matejovie.