PERSONÁLNY   MANAŽMENT


Lesy Slovenskej republiky, š.p., v súčasnosti zabezpečujú svoje úlohy priemerne s 12 000 zamestnancami, čo predstavuje veľký ľudský potenciál zabezpečujúci ciele podniku.

Pre optimálne riadenie pracovného potenciálu podniku boli v roku 2000 prijaté „Zásady riadenia ľudských zdrojov a personalistiky“, ktoré popisujú všetky podstatné  činnosti personálneho manažmentu od definovania cieľov , plánovania, rozdelenia úloh a kompetencií personálneho manažmentu na jednotlivých stupňoch riadenia podniku cez výber, prijímanie, orientáciu a  adaptáciu nových zamestnancov, ich stabilizáciu  , vzdelávanie, starostlivosť o zamestnancov , ich rozvoj a hodnotenie až po uvoľňovanie zamestnancov z podniku.

Riadenie ľudských zdrojov nie je jednoduchý proces, pretože práca s ľuďmi  je náročnejšia, ako materiálne a technicky naplánovať objem produkcie,  alebo uskutočniť technologické zmeny.

Lesy Slovenskej republiky realizujú svoje podnikateľské aktivity v podmienkach, ktoré majú prevažne charakter prvovýroby, kde hlavným zdrojom príjmov je predaj drevnej suroviny a výrobno-pracovný proces prebieha prevažne vo voľnom prírodnom prostredí,  často odľahlom od obcí a miest, čo výrazne sťažuje činnosť aj v oblasti personálneho manažmentu.

Preto v tejto súvislosti je dôležité zdôrazniť, že personálna práca nie je len záležitosťou zamestnancov personálnych útvarov podniku, ale každého vedúceho zamestnanca. Objektívne hodnotenie zamestnancov z hľadiska plnenia povinností vyplývajúcich z náplní práce , ale aj  ďalších kritérií tak, ako sú definované v časti hodnotenie zamestnancov „Zásad riadenia ľudských zdrojov a personalistiky“, pomáha vedúcim zamestnancom správne sa rozhodnúť pri závažných opatreniach organizačného a racionalizačného charakteru, ako je v roku 2002 realizácia rozhodnutia generálneho riaditeľa č. 1/2002-100 z 2.1.2002.

V tejto súvislosti je potrebné si uvedomiť , že proces racionalizácie riadenia podniku je prakticky permanentný s dopadom na personálnu oblasť, čo bude znamenať aj do budúcnosti určité opatrenia smerujúce k zníženiu počtu vlastných zamestnancov a to tak v kategórii THZ ako aj R, pričom veľkosť dopadu takého  opatrenia je závislá od štátnej lesníckej politiky, platnej legislatívy a od schopností podniku vysporiadať sa  predovšetkým s otázkou financovania nákladov na svoju efektívnu činnosť, pričom si treba pripomenúť, že celkové náklady na jedno pracovné miesto THZ predstavujú 400 až 500 tisíc Sk ročne.

Na základe  našich posledných analýz je počet zamestnancov LSR š.p., s pracovným pomerom na dobu neurčitú cca 10 000 osôb,  z toho 35 % tvoria THZ a 65 % zamestnanci kategórie R. Priemerne 2 000 zamestnancov ročne je prijímaných na práce sezónneho charakteru s pracovným pomerom na dobu určitú. Z uvedeného počtu zamestnancov  s pracovným  zaradením na dobu neurčitú je 10 % vysokoškolsky vzdelaných, úplné stredoškolské vzdelanie absolvovalo 30 % zamestnancov, stredné odborné vzdelanie – odborné učilištia absolvovalo 40 % zamestnancov a 20 % tvoria zamestnanci so základným vzdelaním.

Veková štruktúra zamestnancov odráža dlhodobú tendenciu obmedziť, alebo minimalizovať prijímanie nových zamestnancov z radov absolventov škôl keď u TH zamestnancov je vo veku do 30 rokov 14 % zamestnancov a vo veku  50-60 rokov 23 %. V kategórii R je vo veku do 30 rokov  17 % a vo veku 50-60 rokov 20 %  zamestnancov. Pre zlepšenie vekovej štruktúry a získanie odbornej praxe THZ bolo odštepným závodom povolené prijať nad systemizované miesta absolventov stredných lesníckych škôl a lesníckej fakulty Technickej univerzity vo Zvolene do funkcie praktikant.

Organizačná zmena, ktorá znamenala vznik jedného podniku štátnych lesov na Slovensku neznamenala vzhľadom  na potreby zamestnanosti hlavne vidieckeho obyvateľstva väčší zásah do početného stavu zamestnancov , aj keď niektoré technické a personálne kapacity zostali tak ako pri obhospodarovaní všetkých lesov Slovenskej republiky, s čím sa podnik musí v záujme vlastnej existencie vysporiadať.

Záverom treba konštatovať, že personálny manažment obsahuje širokú škálu vyššie načrtnutých činností, ktoré sú limitované Zákonníkom práce,  Zákonom o zamestnanosti , Kolektívnou zmluvou a ďalšími všeobecne záväznými a vnútropodnikovými predpismi. Všetci zamestnanci LSR, š.p., Banská Bystrica sú zamestnancami podniku,  ktorý patrí daňovým poplatníkom a čím ďalej tým viac bude pod kontrolou aj laickej verejnosti, preto je nutné si uvedomiť že každý zamestnanec je jeho reprezentantom a na povinnosť svojim vystupovaním vytvárať pozitívny obraz podniku, čo je aj v jeho existenčnom záujme, teda byť zamestnancom podniku, kde majú šancu zamestnania schopní mladí a istotu kvalitní starší zamestnanci.

 

Ing. Martin Žilka, vedúci odboru ľudských zdrojov a personalistiky