6. medzinárodné stretnutie žien pracujúcich

 v lesnom hospodárstve krajín EURÓPY.

 

Odborná prednáška o agátových porastoch

 

 

Slávnostné ukončenie stretnutia

 

V dňoch 26. 5. – 1. 6. 2002 sa uskutočnilo v Maďarsku 6. medzinárodné stretnutie žien pracujúcich v lesnom hospodárstve za účasti šiestich krajín – Maďarska (1), Čiech (4), Slovenska (3), Nemecka (6), Rumunska (7), Švédska (2).

Organizátorom stretnutia boli zamestnanci štátnych lesov „GYULAY” a.s.

Slávnostné zahájenie podujatia sa uskutočnilo v priestoroch informačného centra prímestských lesov mesta Budapešť- „PILISI” a.s. za účasti Ing. Isztvána Fehéra generálneho riaditeľa štátnych lesov „GYULAY” a.s., Ing. Miklosa Herczega generálneho tajomníka odborového zväzu lesníkov Maďarska, ktorí podali stručné informácie o hospodárení a organizačnej štruktúre lesov Maďarska.

Výmera lesného pôdneho fondu je 1 907 500 ha, z toho porastová plocha 1 773 300 ha, lesnatosť je 19,1 %.

Zastúpenie drevín je nasledovné : 21,3 % db, 11,4 % cer, 6,2 % bk, 5,9 % hb, 21,3 % ag, 9,5 % tp, 10 % ostatné listnaté dreviny, spolu 85,6 %, ihličnaté dreviny spolu 14,4 %.

Vo vlastníctve štátu je 60 % lesov, 24,1 % je súkromných a 15,9 % lesov je zatiaľ nevysporiadaných.

Štátne  lesy  hospodária  prostredníctvom  22  akciových  spoločností  so  100 %  účasťou  štátu, 19 a.s. patrí pod ministerstvo pôdohospodárstva  a 3 a.s. pod ministerstvo obrany. Na území Maďarska sa nachádza 9 národných parkov, v ktorých správe a hospodárení sa  prelínajú kompetencie ministerstva životného prostredia a ministerstva pôdohospodárstva.

Prímestské lesy „PILISI” a.s. obhospodarujú 6 000 ha lesa. Hospodárenie týchto lesov je dotované štátom a mestom na základe vypracovaných projektov a žiadostí, nakoľko v ich činnosti sú prvoradé verejnoprospešné funkcie lesa pred hospodárskymi. Vytvárajú príjemné prostredie, ktoré slúži na oddych obyvateľov Budapešti.

Štátne lesy rozvíjajú svoju činnosť v oblasti styku s verejnosťou aj prostredníctvom škôl v prírode. Každá štátna a.s. má vo svojej správe minimálne jednu školu v prírode.

 

Program nasledujúcich dní bol zameraný na problematiku pre lesy Maďarska charakteristickú :

 

• oboznámenie sa s výsledkami pestovania a klonovania agáta v štátnych lesoch „NEFAG” a.s, návšteva Výskumného ústavu lesného hospodárstva v Gödölö a prehliadka agátových výskumných plôch

 

• prehliadka výsledkov zalesňovania na dolomitových plochách lesného závodu „VERGA” a.s., ktorý je pod správou ministerstva obrany

 

• návšteva národného parku „Kiskunsági” spojená s odbornou prednáškou o hospodárení v danej oblasti a chránenom vtáctve

 

• oboznámenie sa s chovom a lovom diviačej a dančej zveri v štátnych lesoch „GYULAY” a.s.

 

Na spestrenie bola do programu začlenená návšteva múzea porcelánových výrobkov z manufaktúry v meste Herend, plavba loďou po Balatone, návšteva historickej lesníckej knižnice,prehliadka kráľovského hradu Vyšehrad.

 

Uvedené stretnutie splnilo svoj účel, oboznámili sme sa s postupmi a výsledkami hospodárenia v štátnych a privátnych lesoch , s výrobnými a prírodnými podmienkami niektorých špecifických oblastí  Maďarska a taktiež v družných debatách dochádzalo ku vzájomnej výmene pracovných skúseností a vedomostí.

 

Text a foto : Ing. Dana  K r á ľ o v á

 

Pestovanie agátu na nížinách Maďarska

Pohľad na lesy Národného parku "Kiskunsági"