Prečo aukcie dreva ?

 

V súčasnosti je možné takmer všetko predať a kúpiť na dražbách, burzách, aukciách. Cieľ je vždy rovnaký : dobre predať a dobre kúpiť. Je možné aj drevo (sortimenty zvláštnej akosti) takto obchodovať? Je drevo porovnateľným tovarom? Podľa OZ, ktoré v ostatnej bukovej sezóne aukcie konali, určite áno. Zúčastnení pozorovatelia poväčšine tiež súhlasia. Hlasy proti oponujú argumentáciou o „predanej smotane“ a problémovom „zvyšku“ (tenšie sortimenty II. tr. akosti a sčasti III.A/B). Je však stav predaných 0,2% I. triedy akosti a 1,2% II. triedy akosti z viac ako milióna ťažby buka v roku 2001uspokojivý? Ovplyvní tento podiel, aj predaj piliarskych sortimentov buka ktorý predstavuje 32,2% a je vhodné spájať predaj týchto dvoch kvalít? 

Sledovanie a evidencia zvláštnej akosti od pňa a jej predaj na aukciách  určite pomôže zvýšiť podiel „smotany“, prinajmenšom zvýšiť jej speňaženie a objektivizovať ceny, ktoré vzhľadom na takmer neexistujúce spracovateľské kapacity (v oblasti krájanej dýhy žiadna kapacita)  kopírujú zahraničné ceny. Keďže je zvláštna akosť prevažne predmetom exportu, je na aukcii  objektivizovaný objem i jeho cena a aukcia slúži ako účinný marketingový nástroj. Zahraniční kupujúci pozitívne hodnotia transparentnosť predaja a zrovnoprávnenie ponuky najvyššej kvality. Problém tenších sortimentov II. tr. akosti (od 20-30cm) a piliarskej  bukovej hmoty je pri absencii odpovedajúcej piliarskej kapacite na Slovensku neriešiteľný ani vo väzbe na zvláštnu akosť.

Rozdielne výsledky doteraz konaných aukcií, keď úspešnosť predaja kolísala od 25 – 85% dávajú priestor na analýzu, ktorý z faktorov najviac ovplyvnil výsledok : Termín a lokalita? Kolízia aukcií? Kvalita ponúkaných sortimentov? Vysoká vyvolávacia cena? Nízka vyvolávacia cena? Nedostatočná informovanosť? Dopravné vzdialenosti? Vlastná forma aukcie?

Blížiaca sa buková sezóna ako aj  ponuka zvláštnej akosti ostatných listnáčov by mala pri  poriadaní aukcií vychádzať zo spomínanej analýzy a skúseností. Kupujúci určite ocení harmonogram konania aukcií u LSR š.p. v dostatočnom predstihu. Vyhneme sa tak možným kolíziám a neúspechom. Harmonogram je možné publikovať v zahraničných i domácich odborných médiách, zaslať priamo obchodným partnerom. Kvalita je jeden z najvýznamnejších faktorov úspešnosti. I keď každý z kupujúcich preferuje „svoju kvalitu“ nemôže chýbať tá najvyššia kvalita daná maximálnym priemerom a minimálnym výskytom vád. Ceny dreva v parite FCA zahŕňajú aj prepravu dreva z miesta konania aukcie na miesto nakládky.  Zo skúseností a reakcií kupujúcich je zrejmé, že dopravná vzdialenosť pri zvláštnej akosti pre kupujúceho nemá podstatný vplyv (úspešné aukcie v Bardejove a Rožňave). Je tu možnosť organizovať regionálne aukcie so zapojením väčšieho počtu závodov. Rozsahu aukcie je potrebné prispôsobiť jej formu  – od zjednodušenia registrácie a vyhodnotenia ponúk po e-Aukciu prostredníctvom e-mailu.

 Všetko toto si zaslúži našu pozornosť a sústredené úsilie. Aj cez takúto formu predaja bude vstupovať slovenské lesníctvo do Európy, kde aukcie sú bežnou a prevažnou formou predaja zvláštnej akosti, ale aj iných sortimentov dreva. Ceny dosahované na jednotlivých aukciách sú publikované v odbornej tlači a slúžia ako referenčné hodnoty pri domácich i zahraničných  obchodoch a pri dlhodobých kontraktoch ako indikátory cien.

Kvalitné drevo, ktoré rastie viac ako sto rokov, si predsa zaslúži najvyššie ocenenie. 

 

 

 

 

Banská Bystrica 11.9.2002

Ing. Čavojský