DREVORUBAČ  2002

 

 „V hore nemožno nerobiť, 

lebo hora večne rastie“ 

– Ľudo Ondrejov

 

 

Oslavou tvrdej a ťažkej drevorubačskej roboty sa stali nezabudnuteľné dva dni na Oravskej priehrade pre účastníkov súťaže Oravský pohár DREVORUBAČ 2002.

V dňoch 9. – 10. augusta sa na Oravskej priehrade zišlo 35 súťažiacich z Česka, Poľska a Slovenska, aby prezentovali svoje majstrovstvo v narábaní s motorovou pílou. Súťaž bola o to náročnejšia, že ju sprevádzalo nepriaznivé počasie. Súťažiaci však ukázali, že im to až tak veľmi neprekáža, veď aj podmienky ich tvrdej roboty sú neraz podobné, ba aj zložitejšie. Prejavilo sa to najmä v prvej disciplíne – stínke stromov.

Treba hneď úvodom povedať, že aj túto disciplínu, ako aj celú súťaž pripravili zamestnanci Odštepného závodu Námestovo vzorne. Výsledkom  bola celková pohoda bez akýchkoľvek mimoriadnych udalostí a bez protestov.

S veľkým diváckym záujmom sa stretli súťaže, ktoré prebiehali v Námestovskom amfiteátri na brehu Oravskej priehrady.

Súťaž v presnom reze a kombinovanom reze, ako aj výmene reťaze si vyžaduje nielen veľké majstrovstvo, ale veľkú úlohu tu zohráva tiež rýchlosť operácie.

Divácky najaktívnejšia bola disciplína odvetvovanie najmä tým, že súťažili dvojice piličov. Diváci mohutne povzbudzovali svojich favoritov. Posúďte sami – odvetviť v šiestich praslenoch po 5 vetiev za menej ako dvadsať sekúnd, to už je super výkon. A takých bolo hneď niekoľko ! Rozhodcovia starostlivo posúdili, či všetky vetvy sú odpílené s presnosťou do 5 mm, či nedošlo k poškodeniu kmeňa, alebo či sa pretekár nepresúval k ďalšiemu praslenu s pílou na svojej strane kmeňa. Za to všetko sa udeľovali trestné body. Posudzovanie  bolo zodpovedné, ako sme už spomenuli, nedošlo k jedinému protestu.

Súťaž sprevádzali veľmi atraktívne disciplíny, ktoré boli voľne prístupné (otvorené) a bol o ne veľký záujem – najmä pílenie dvojíc bruchatkou, presekávanie polena na rýchlosť, hádzanie sekerou na presnosť a pod.

Súťaž piličov (aj sprievodné akcie a súťaž hydromanipulátorov) boli dotované hodnotnými cenami, ktoré poskytlo až 63 sponzorov na čele s generálnym sponzorom – firmou HUSQVARNA.

Na ploche pred amfiteátrom si záujemcovia mohli prezrieť a vyskúšať ukážky drevoobrábacej a záhradnej techniky, najmä kosačiek a tiež lesníckej mechanizácie. So záujmom sa stretli tiež lesné kolesové traktory firmy ORWEX Trstená.

Ceny súťažiacim odovzdával generálny riaditeľ š.p. Lesy SR Ing. Blažej Možucha a riaditeľ Odštepného závodu Námestovo Ing. Jozef Herud. Ing. Herudovi sa dostalo ocenenia a uznania aj od samotných pretekárov, ale tiež od všetkých účastníkov. So svojím  kolektívom perfektne organizačne a technicky pripravil podujatie, ktoré si zaslúži najvyššiu značku kvality. Bol by dlhý zoznam všetkých, ktorí aj napriek nepriazni počasia sa postarali o pohodu nielen súťažiacich, hostí, ale aj všetkých divákov.

V podobnom duchu sa niesli aj ďakovné slová Ing. Eduarda Greppela, zástupcu Ministerstva pôdohospodárstva SR.

Súťaž si so záujmom pozreli  predsedovia VÚC Žilina a Banská Bystrica, poslanci NR SR a hostia z ČR a Poľska.

Hlavnú cenu celkovému víťazovi venoval predseda VÚC Žilina PaedDr. Tarčák.

Na záver dovoľte ešte raz vyslovil poďakovanie za perfektnú organizáciu súťaže pracovníkom podniku, odštepného závodu, mestu Námestovo, folklórnym súborom a najmä sponzorom na čele s firmou HUSQVARNA.

 

text a foto : Ing. Jozef Hikl