Konferencia generálnych riaditeľov štátnych lesov

 

V dňoch 3. – 6. 9. 2002 sa v priestoroch vynoveného kaštieľa v Palárikove uskutočnila 6. konferencia generálnych riaditeľov štátnych  lesov stredoeurópskych krajín. Konferencie sa zúčastnilo 8 krajín – generálni riaditelia štátnych lesov Českej republiky, Rakúska, Chorvátska, Slovinska, Poľska, Rumunska, Ukrajiny a Slovenska. Celkove pri rokovacom stole bolo 20 členov všetkých delegácií.

Prvým predpokladom úspešného zvládnutia konferencie bolo dokončenie rozsiahlej rekonštrukcie kaštieľa v Palárikove. Rekonštrukcia prebiehala už niekoľko rokov. Pred termínom konania konferencie sa pracovalo doslova vo dne – v noci, ale termín bol splnený.

Vďaka za to patrí celému kolektívu Odštepného závodu Palárikovo na čele s riaditeľom Ing. Antonom Butašom.

Delegáti konferencie boli milo prekvapení prostredím v ktorom sa konferencia konala.

Rokovanie bolo zamerané na 3 okruhy otázok – mimoprodukčné funkcie lesov, ich výmera, oceňovanie a ohodnotenie; aktuálna situácia na trhu s drevom a financovanie v lesnom hospodárstve.

Účastníci konštatovali, že :

Vládne a zákonodarné inštitúcie zúčastnených krajín nie sú v súčasnosti pripravené finančne ohodnocovať štátnych ale i neštátnych vlastníkov lesa za poskytovanie sociálnych funkcií lesa a nie je ani predpoklad, že by sa tento stav v najbližšej budúcnosti mohol zmeniť. Z voľného prístupu spoločnosti k najvýznamnejším funkciám lesa sa odvodil skreslený záver o jej nároku na ich bezplatné poskytovanie.

K uvedenému stavu prispeli i samotní lesníci delením funkcií lesa na produkčné a mimoprodukčné, ktoré je zdanlivo možné mimovoľne získať popri hospodárení a preto nemajú žiadnu reálnu hodnotu. V ekonomicky sa transformujúcich krajinách verejnosť stále viac očakáva užívanie výnosov z lesa ako platbu za poskytovanie rekreačných a iných sociálnych funkcií.

Je potrebné, aby téma aktuálnej situácie na trhu s drevom a cenovej politiky bola permanentným bodom rokovaní generálnych riaditeľov. Bol odsúhlasený návrh rakúskych štátnych lesov na vzájomné stretávanie sa obchodných zástupcov štátnych lesov účastníckych krajín a s vďakou prijatá ich iniciatíva na zorganizovanie prvého stretnutia. Optimalizácia logistiky dreva racionalizovať vynaložené náklady a udržať ich tak na úrovni stagnujúcich, resp. klesajúcich cien.

Drevospracujúci priemysel v transformujúcich sa krajinách je častokrát stratový, štátne lesy by však nemali jeho rozvoj dotovať cenou dreva a suplovať tak úlohu štátu v procese jeho zefektívnenia. Dlhodobým cieľom obchodovania s drevom je zabezpečiť prostriedky pre stabilný chod štátnych lesov a pre ich trvalé obhospodarovanie.

Pokiaľ štátne lesy používajú prostriedky zo štátneho rozpočtu, musia znášať ovplyvňovanie svojej činnosti zo strany štátu a zodpovedať sa verejnosti za nakladanie s jej prostriedkami. Vzťah k lesu nemôže byť založený len na princípoch ziskovosti, ale aj na  zabezpečovaní ostatných sociálnych funkcií, čo štátne lesy v plnej miere realizujú.

Na záver rokovania bolo prijaté spoločné vyhlásenie, ktoré podpísali všetky všetky zúčastnené strany.

Účastníci konferencie sa zhodli, že výmena názorov a skúseností o aktuálnej problematike sa ukázala veľmi prospešnou, je naďalej potrebná a preto je treba zaoberať sa otázkou inštitucionalizácie konferencie. Účastníci konferencie s radosťou prijali pozvanie českých kolegov na nasledujúcu konferenciu na pôde Lesov Českej republiky.

Účastníci konferencie poďakovali hostiteľom zo slovenských štátnych lesov za dobrú organizáciu a úspešný priebeh konferencie.

Na záver konferencie navštívili účastníci niektoré objekty v obvode Odštepného závodu Palárikovo, historickú Banskú Štiavnicu a múzeum Antol. 

Na príprave materiálne a finančne participovali Slovenské elektrárne, a.s. Bratislava, Slovenská poisťovňa, a.s. Bratislava, Slovenská poisťovňa, a.s. Odštepný závod Zvolen, ORVEX, s.r.o. Bystrička a Sklárne Lednické Rovné.

 

Ing. Jozef Hikl

Ing. Rudolf Bruchánik, PhD.