Spolužitie

 

V rámci súťaže Drevorubač 2002 o oravský pohár dňa 10. augusta 2002 z iniciatívy vedenia Odštepného závodu Námestovo a za jeho materiálnej pomoci bolo uskutočnené stretnutie lesníkov dôchodcov a ich spolupracovníčok dôchodkýň z celej Oravy.

V rámci tohoto podujatia bolo umožnené dôchodcom navzájom sa postretať a pri tom spomínať na časy prevádzkovej činnosti, ale aj na problémy vyskytujúce sa v dôchodkovom veku.

Priebeh súťaže Drevorubač 2002 aj ej sledovanie akoby pripomenuli aktívnu činnosť v prevádzke každého z prítomných dôchodcov. Veľmi príjemné bolo stretnutie s mladšími kolegami zapojenými do prevádzkového procesu. Stretnutie jednotlivcov i skupín umožnili dôchodcom spoznať prevádzkové pomery i problémy, s ktorými súčasné generácie lesníkov zápasia. Vzťahy navzájom potvrdili, že lesníci sú si navzájom blízki, či sú zapojení v pracovnom procese alebo mimo neho.

Súčasťou podujatia bol aj kultúrny program. Jeho aktérmi boli mladí umelci z hornej Oravy. Ním obohatili a spríjemnili celkový priebeh podujatia.

Vyvrcholením stretnutia dôchodcov bola beseda s generálnym riaditeľom LSR, š.p. Ing. Blažejom Možuchom a riaditeľom OZ Námestovo Ing. Jozefom Herudom.

Ocenenie aktívnej práce z prevádzkovej činnosti dôchodcov lesníkov z úst generálneho riaditeľa Ing. Možuchu zanechalo hlboký dojem, ktorý si vo svojich srdciach lesníci dôchodcovia zanechajú. Ubezpečenie, že terajšie generácie lesníkov budú v započatej práci úspešne pokračovať, ako povedal generálny riaditeľ, vyvolalo v mysliach dôchodcov uspokojenie, ale aj spoluzodpovednosť pomôcť všade tam, kde bude potrebné a v rozsahu ako sily budú stačiť.

 

Ing. Vincent Horváth

predseda Klubu dôchodcov THZ pri OZ Námestovo