Výchova lesných porastov

v podmienkach OZ Námestovo

 

 

OZ Námestovo uskutočnil   4. septembra 2002 pracovné stretnutie odborných lesných hospodárov lesného závodu, lesných správ a pracovníkov štátnej správy okresov na Orave. Cieľom a témou stretnutia bola výchova lesných porastov v náväznosti na ekonomiku spracovania drevnej hmoty v ihličnatých porastoch do 50 rokov.

Problematiku spracoval a predniesol Prof. Ing. Milan Saniga, CSc, vedúci Katedry pestovania lesa TU vo Zvolene. Praktické ukážky prerezávky a prebierky do 50 rokov boli realizované na LS Oravská Polhora.

V prvej prerezávke zmiešaného porastu smreka, jedle a buka bola aplikovaná ukážka správnej intenzity a včasnosti zásahu z pohľadu zabezpečenia vývoja dostatočne veľkej koruny, ktorá vytvára predpoklad stability porastu a maximalizácie prírastku.

Intenzívnym   uvoľňovacím   zásahom  v poslednej   prerezávke,   uviedol   Prof.   Saniga, podporíme objemový prírastok po dobu nasledujúcich 5-7 rokov a získame väčší časový priestor  na ďalší výchovný zásah tzv. prvej prebierky, ktorú môžeme posunúť do obdobia vyšších hrúbkových dimenzii 715 cm/ a takto preklenieme obdobie porastu, kedy výchovný zásah predstavuje pre hospodára ekonomickú stratu.

V prebierke sa v poraste zameriame na cieľové jedince, ktoré si vopred trvalo označíme, zasahujeme pozitívne v úrovni, v maximálnej miere uvoľňujeme koruny týchto jedincov na úkor  konkurujúcich   susedných   stromov   s cieľom   zabezpečiť  akceleráciu  hrúbkového prírastku. Podúroveň, ktorá je pre nás ekonomicky nezaujímavá a nekonkuruje cieľovým stromom nezasahujeme a necháme ju prirodzene odumrieť.

Táto časť školenia - ponechanie podúrovne v poraste priniesla najväčšiu polemiku z radov pracovníkov lesníckej prevádzky, ale aj štátnej správy hlavne v náväznosti na hygienu porastu a dodržiavanie predpisov OBP.

Aplikácia prezentovaných  intenzívnych  výchovných postupov  zabezpečí  vyrovnanú ekonomiku hospodárenia aj v prebierkach do 50 rokov, o čom svedčia skúsenosti zo zahraničia napr. Švajčiarska, zdôraznil na záver Profesor Saniga.

 

Ján Lazorík, personalista OZ