Stretnutie a zájazd dôchodcov

          Klub dôchodcov pri GR LSR š. p. združuje bývalých pracovníkov ústredia podniku a okolitých OZ. Na svojom pravidelnom  stretnutí v auguste sa členovia klubu dohodli na uskutočnení zájazdu, ktorý sa už stáva tradíciou. Zájazd poskytuje priestor na dlhšie rozhovory, vzájomnú „spoveď“ o zdraví a či chorobe, o rodine a ďalších životných   skúsenostiach, udalostiach a názoroch, záujem o dianie v podniku nevynímajúc. Tak tomu bolo aj 18.septembra v pekný predjesenný deň. 

          O siedmej ráno, v čase odchodu autobusu všetci prihlásený sedeli na svojich miestach. Po spresnení časového priebehu  dňa,  a prekonaní zákrutových nástrah „Šturca“ neplánovaná zastávka pri prameni Budišskej minerálky. Dobre  tu padol pohárik a kus syra s gazdovského dvora M. Furdíka – klubového to juniora. Navodil takú atmosféru, že všetci boli nadšený už jesennou krásou lesov rozhrania Strážovských vrchov a Malej Fatry, čo si vynútilo ďalšiu zastávku vo Fačkovskom sedle. Aj pre mužov ošľahaných lesnou prevádzkou, to bol zážitok z miesta, ktoré predstavovalo biele miesto v lesníckej  mape  ich poznania Slovenska.

          Za chvíľu mal prísť prvý vrchol zájazdu – rázovitá obec Čičmany, architektúra, ktorej zaujala všetkých, ba výklad sprievodkyne pamätnými izbami sa zmenil na dialóg medzi J. Ostroluckým a  A. Laubertovou, ktorých vek siaha, zdá sa mi na hranice ôsmeho decénia.

           ... ešte pamätajú na svoje detské časy. Spomienky, zvyklosti, predmety z tohto obdobia  sú už muzeálnymi exponátmi...

          Nasledoval rozhodujúci moment zájazdu, prehliadka novodobého rezbárskeho skvostu slovenského ľudového umenia – dreveného betlehemu v Rajeckej Lesnej. Počuté sa stalo skutočnosťou a úchvatným zážitkom azda všetkých. Krátka prechádzka po Rajeckých kúpeľoch  bola prípravou na trochu oneskorený obed a občerstvenie v turčianskoteplickom Lesníku. „Debaty“ a rozhovory pri tom nabrali taký spád, že časový priestor sa zrazu stal krátkym a neúprosne velil k odchodu domov. 

          Bez nadsadzovania účastníci zájazdu sa zhodli v tom, že tak dobre im na zájazde ešte nebolo, za čo ďakujú tým, ktorý participovali na jeho uskutočnení.

Za ZO OZ DLV

Text: Peter Slobodník