Ako sme vlani investovali


        Investície, ak sú správne a múdro naplánované a uplatnené, sú hnacím motorom každého prosperujúceho podniku, každej rozumne hospodáriacej firmy. Preto sme sa vedúceho Odboru investícií š. p. Lesy SR Banská Bystrica Ing. Mateja Chovanca opýtali, ako sme investičný plán plnili v minulom roku.
        "Každý rok na GR LSR vypracúvame plány investičnej činnosti podniku. Prioritou pri ich zostavovaní sú schválené Koncepcie, ako napríklad Koncepcia investičného rozvoja v oblasti strojných a stavebných investícií do roku 2005, Koncepcia reprodukčného procesu v ťažobnej činnosti, Využitie výrobného potenciálu Semenolesu, Opatrenia na využitie lesnej biomasy pri výrobe tepla, Koncepcia lesníckej politiky SR do roku 2005, ale aj aktuálne mimoriadne situácie v jednotlivých odštepných závodoch. Rozhodujúcim faktorom investičnej činnosti, je, pochopiteľne, finančná situácia podniku.
        V roku 2002 predstavoval celkový objem investícií sumu viac ako 434 miliónov korún, z toho dotácie tvorilo takmer 35 miliónov Sk. 
        Celkový objem investícií z vlastných investičných prostriedkov, bez dotácií, dodávateľských úverov a pôžičiek, dosiahol sumu 386 miliónov korún. Pri nákupoch strojných zariadení sme zaplatili niečo nad 204 miliónov Sk.
        Prioritami podniku v minulom roku bol nákup strojov a zariadení na odvoz a manipuláciu dreva - vyše 60 miliónov Sk. Zakúpili sme napríklad 3 súpravy na odvoz dreva, 8 kolesových nakladačov strednej výkonnostnej triedy, manipulačnú linku B a Z, vozidlá na dopravu pracovníkov a pre technologickú dopravu, stroje na pestovanie lesa, výpočtovú techniku a programové vybavenie. 
        Na nákup environmentálne akceptovateľnej a progresívnej techniky v ťažbovej činnosti (manipulačné linky, odvozné súpravy, lesné kolesové traktory, hydraulické ruky, lesné lanovky a pod.), sme vynaložili vyše 84 miliónov Sk.
        V zmysle plnenia programu Drevo - surovina 21. storočia sme za bezmála 15 miliónov korún nakúpili nové technologické linky v piatich odštepných závodoch LSR, aby sme mohli efektívnejšie využívať plný potenciál dreva, zvýšiť objemy finálneho spracovania a využívania drevnej hmoty v našom podniku.
        Pre OZ Levice sme za 1,5 milióna korún zakúpili sekačku drobného drevného odpadu a vývoznú súpravu na sústreďovanie dreva z lesných porastov, určeného na zoštiepkovanie.
Využitie výrobného potenciálu OZ Semenoles v Liptovskom Hrádku GR LSR podporilo štyrmi investičnými akciami: nákupom linky na spracovanie semien listnatých drevín, ručného vysokozdvižného vozíka, elektrocentrály, ktorá poslúži ako záložný zdroj pre fóliovníky a rőntgenového prístroja pre tamojšie laboratórium - to všetko za 8,6 milióna Sk.
        Nezabudli sme ani na rozvoj obchodných aktivít v oblasti poľovníctva. Pre tri OZ sme zakúpili zariadenia na rozrábku, uskladnenie a dopravu hydiny, nákladné autá s chladia-renskou nadstavbou na prepravu porcovaného mäsa, mraziaci box a zariadenie na okysličovanie vody pre chov rýb - spolu nás to stálo vyše 4 milióny Sk.
        Dôraz sme kládli aj na ekologické aspekty pôsobenia našej firmy, preto sme kúpili za vyše milióna ekokontajnery na skladovanie ropných látok.
        Odštepný závod lesnej techniky Banská Bystrica sa v rámci svojho výrobného programu a obchodno - servisných zastúpení podieľal na nákupe 66 zariadení na približovanie a odvoz dreva a manipuláciu s ním, ako aj na nákupe strojov na pestovnú činnosť v lesných škôlkach v objeme 41 miliónov Sk.
        Investície do stavby drevoskladov, rekonštrukcie garáží, výstavby dielní, lesných ciest, zahrádzaní bystrín, zriaďovania lesných škôlok, skleníkov, do bytovej výstavby, stavby čističiek odpadových vôd, žúmp a kanalizácií, modernizácie kotolní, či do revitalizácie Holíčskeho lesa, atď, nám z rozpočtu odčerpali 230 miliónov korún.
        Výrazne sa nám podarilo rozšíriť sieť lesných ciest a zvážnic. Na porovnanie: v roku 2001 pribudlo 2,7 km lesných ciest, vlani 14,6 km, čo dokazuje dôraz manažmentu LSR na sprístupňovanie lesných porastov.”
        Ako to s investičnými zámermi vyzerá v našom podniku na tento rok, nám Ing. M. Chovanec prezradí v budúcom čísle Lesníka. 

Text: Fedor Mikovič, Foto: Ľubomír Vojtek