Hlavným cieľom Koncepcie zachovania a reprodukcie genofondu lesných drevín na roky 2001-2010 je rozšíriť oblasť pôvodného vyhľadávania, zakladania a obhospodarovania génových zdrojov na celoplošné opatrenia k zabezpečeniu genetickej diverzity lesných drevín v požadovanej šírke a variabilite.
        Oblasť celoplošných opatrení sa uplatňuje na úrovni najnižších organizačných jednotiek - lesných správ v rámci bežného obhospodarovania lesa tak, aby uvedené zásady a požadované ciele boli zabezpečené na zodpovedajúcej úrovni.
        Jedným z týchto cieľov je získať dostatočné množstvo druhovo a provenienčne vhodného sadbového materiálu na umelú obnovu lesa, pretože tá i napriek preferovaniu prirodzenej obnovy, zostane dominantným spôsobom obnovy lesa.
        Prirodzená obnova má vzrásť v roku 2010 na 2280 ha (čo je 30% z celkovej obnovy) oproti 1361 ha v roku 1999 (čo bolo 19% z celkovej obnovy).
        Umelá obnova má poklesnúť v roku 2010 na 5320 ha (čo bude 70% z celkovej obnovy) oproti 5806 ha v roku 1999 (čo bolo 81% z celkovej obnovy).
        Na celoplošné opatrenia a teda i na umelú obnovu v Koncepcii nadväzujú a dopĺňajú ich špecializované opatrenia na zachovanie a reprodukciu genofondu lesných drevín, ktoré sú zamerané i na zakladanie a udržovanie semenných sadov ako účelových porastov, založených na reprodukciu výberových stromov ako najcennejších zložiek genofondu lesných drevín. Pre lesnú prevádzku slúžia predovšetkým ako zdroje ľahko dostupného osiva známej, alebo predpokladanej genetickej hodnoty. Čiže účelom semenných sadov je predovšetkým záchrana ich genofondu pri podružnom význame ich produkčnej funkcie.
        Jeden z takýchto existujúcich semenných sadov - Kľčovňa - s výmerou dva hektáre, založený v roku 1977 pri OZ š.p. Lesy Prievidza, sme navštívili pred pár dňami práve pri zbere šušiek - semenných plodov borovice lesnej, sosny (Pinus sylvestrisL.).
        Nazbierané šušky sa zasielajú do Semenolesu v Liptovskom Hrádku, špecializovaného závodu, zameraného v rámci Slovenska na zber, spracovanie, skladovanie a predaj semien lesných drevín, ktorý sa stal jedným z odštepných závodov š.p. Lesy SR. Týmto sa vytvorila možnosť priamej kontroly, zameranej na sledovanie nezmeniteľnosti pôvodu osiva, určeného na obnovu lesa. Vznikla aj možnosť metodicky riadiť jeho činnosť a koordinovať ju s ostatnými odštepnými závodmi. Realizátormi Koncepcie sa takto priamo stali i odštepné závody š.p. Lesy SR.

Text a foto: Ing. Ján Mercel