Exponáty
pribúdajú

Predstava o slovenskom lesníckom skanzene nadobúda konkrétnu podobu

        Práce na príprave výstavby lesníckeho skanzenu vo Vydrovskej doline pri Čiernom Balogu, ktorého prvá časť bude odovzdaná verejnosti počas 2. ročníka Dňa stromu 19. júla tohto roku, úspešne pokračujú. Potešiteľné je, že na výzvu o vytváraní zbierkového fondu odborná verejnosť reaguje pozitívne. Medzi prvými bol riaditeľ Mestských lesov Banská Bystrica Ing. Roman Rosiar, ktorý sa rozhodol v prospech múzea darovať z osobného vlastníctva unikátnu lesnícku priemerku z roku 1873. Priemerka je zhotovená z mosadze, pričom je pozoruhodná systémom vzájomne protismerne sa pohybujúcich ramien. Veľmi sympatický je aj počin nášho kolegu, vedúceho LS Brusno, Ing. Juraja Štrica, ktorý skanzenu podaroval výnimočne zachovaný nivelačný prístroj so statívom (na snímke). Na jeho tubuse je gravírovaný text "Starke und Kammer Wien K.K. Polytech. inst." Obom veľkorysým darcom ďakujeme, pričom prosíme, aby v záujme vytvorenia naozaj jedinečného živého pamätníka slovenského lesníctva našli čo najviac nasledovníkov. Je isté, že naše pôjdy a pivnice skrývajú ešte množstvo zabudnutých lesníckych pokladov. Akékoľvek nástroje, zariadenia, stroje, písomnosti, odevy, všetko, čo súvisí s lesníctvom, hoci len okrajovo, veľmi uvítame. Exponáty budú v skanzene umiestnené aj s menom ich darcu. 
        Prvú časť skanzenu bude reprezentovať náučný chodník s 38 zastávkami. Návštevník sa po prejdení 2900 metrovej trasy zoznámi s rôznymi vekovými štádiami lesa a princípom jeho výchovy, s lesnou technikou a zariadeniami, s funkciami a kategóriami lesa, s lesnou zverou, históriou i budúcnosťou lesníctva. Okrem iného bude v skanzene znázornená živá mapa lesnatosti Slovenska, bude tu pocta významným osobnostiam lesníctva, funkčné šmyky a približovacia technika, lesná škôlka, zvernička, miliere na pálenie dreveného uhlia, upravené vodné pramene, pôdne profily, rez lesnou cestou. Verejnosť sa zoznámi s poľovnými zariadeniami, v areáli nebudú chýbať drevorezby rubačov v životnej veľkosti. Spestrením zaiste budú diela medzinárodných ekoumelcov i vzťah človeka a lesa v originálnom stvárnení študentov architektúry. Do areálu bude z Kamenistej doliny premiestnená historická hájenka, v ktorej bude okrem iného aj "izba starého horára". Už rokmi preverená a osvedčená Čiernohronská lesná železnička bude prirodzenou živou súčasťou celého areálu. Lesnícky skanzen sa tak stane miestom nielen poučenia a oddychu verejnosti, ale aj priestorom na deklaráciu spoločných ušľachtilých cieľov profesionálnych a záujmových skupín so vzťahom k lesu. 
        Význam skanzenu presiahne hranice štátu, pretože cieľom jeho tvorcov je nielen podať nevšednú informáciu o význame našej lesníckej histórie, ale aj predstaviť lesy a lesníctvo Slovenska ako mimoriadne zachovanú a zároveň modernú súčasť lesného bohatstva karpatského oblúka i celého starého kontinentu. Podnetná v tomto smere bude spolupráca s nórskymi lesníkmi, ktorí sa počas tohtoročnej Veľkej noci osobne zoznámia s areálom skanzenu, pričom vzájomne zvážime možnosť spolupráce na časti expozície, dokumentujúcej nadnárodný význam lesov. 
        Osobitné poďakovanie patrí najmä tvorcovi projektu skanzenu Ing. Mičurovi z Projekčnej kancelárie v Žiline, riaditeľovi OZ Čierny Balog Ing. Englerovi, významnému profesionálnemu ochrancovi lesov Ing. Burkovskému zo ŠOP v Banskej Bystrici, podnikateľovi Ing. arch. Paškovi, šéfke nadácie VYDRA Mgr. Galvánkovej, starostke Čierneho Balogu pani Štulrajterovej, Ing. arch. Kattošovi, CSc. z Fakulty architektúry v Bratislave, slobodnému umelcovi majstrovi Búřilovi, Prof. Lukáčovi a Prof. Jakubisovi z Lesníckej fakulty vo Zvolene, ale predovšetkým vedeniu podniku Lesy SR, Ministerstvu pôdohospodárstva SR, Ministerstvu životného prostredia SR, Ministerstvu školstva SR za veľmi konkrétnu a účinnú podporu tohto ambiciózneho projektu, ktorého základnu realizáciu sme naplánovali až do roku 2010.
        Otázka na záver: Neviete, kolegovia, niekto o starom ruskom "pásáku" PT - 40, ktorý sa v sedemdesiatych rokoch minulého storočia bežne v našich lesoch používal ? Môže byť aj vrak, pred inštalovaním v skanzene ho dáme, tak ako sa patrí, "do pucu".


Text: Ing. Ján Mičovský
Foto: Fedor Mikovič