Po svedomitej práci príjemná zábava

Jeden z výhercov tomboly. 

        Na uliciach našich miest, ale i v centrách našich dedín sa po období cirkevného adventu a vianočných sviatkov objavili prvé plagáty, pozývajúce zábavychtivých vyznávačov tanca, hudby a dobrej nálady na ples, na bál, či klasickú dedinskú zábavu, so všetkým, čo k nej patrí. Áno, sú tu fašiangy, čas veselosti, zábavy a tanca.
        Zimné fašiangové spoločenské stretnutia majú u nás dávnu tradíciu. Nečudo, že aj dnešný, moderný človek sa na ne teší, pripravuje. Po dlhých zimných večeroch, prežitých pri knihe, televízore, ihliciach na pletenie, či pri inej domácej "zábavke", sa človeku žiada - ako sa vraví - vytiahnuť päty z domu, postretávať starých priateľov i nových známych, zabaviť sa, vzájomne sa poznať s kolegami aj mimo pracoviska.
        Často sa potom čudujeme, čo taký spoločenský večierok dokáže z ľudí urobiť: z uhundraného, morózneho kolegu sa zrazu stane príjemný, uhladený spoločník, sršiaci vtipom a šarmom. Z uponáhľanej, nákupmi vždy ovešanej susedky zasa pôvabná, elegantná tanečnica a z tých ustavične rozhádaných susedov, zasa usmiaty, príjemný pár.
        Veruže, ten plesový čas dokáže robiť svoje! A tak je to dobre, veď kultúrna a kultivovaná spoločenská zábava patrí k tým múdrym, osožným, ľudskej duši i telu prospešným spôsobom využívania voľného času. Naplní človeka príjemným pocitom z ladnosti tanečného pohybu, dobrou náladou, prinesie mu nových priateľov, nové pohľady na ľudí okolo seba.
        Vážení kolegovia - lesníci, vy, ktorí sa chystáte na štvrtý spoločenský večer štátneho podniku Lesy SR, nezabudnite popri kontrole garderóby, aj naladiť sa na príjemnú strunu, pretože úsmev a dobrá nálada sú v každom čase a za každých okolností tými najlepšími spoločníkmi. A vy, čo sa na podujatí zúčastníte, sa vskutku máte na čo tešiť, pretože sme sa presvedčili, že náš 

štvrtý SPOLOČENSKÝ VEČER 

pripravujú zodpovední pracovníci z GR LSR viac ako zodpovedne, tak, aby všetci tristopäťdesiati pozvaní zamestnanci našej firmy a hostia, čo v posledný februárový deň o 17. hodine zavítajú do priestorov Divadla Jozefa Gregora Tajovského vo Zvolene, sa dobre cítili a zabávali. Čaká ich, už tradične, hodnotné divadelné predstavenie. Tentoraz nám zvolenskí divadelníci ponúkli hru "Poplach v hoteli Westminster". No nielen to, do tanca bude vyhrávať skupina IMPULZ z Lučenca. Do Zvolena zavítajú naši kolegovia zo všetkých končín Slovenska, ktorí sa o svoje pozvanie zaslúžili pozitívnym vzťahom k svojmu povolaniu a k svojmu zamestnávateľovi, ale aj svojou svedomitou prácou a osobným zástojom na dobrom výsledku vlaňajšieho hospodárenia našej firmy, štátneho podniku Lesy Slovenskej republiky.
        Takže dobrú zábavu a pekný večer, aby ste na dvadsiaty ôsmy februárový deň roku 2003 dlho a v dobrom spomínali, aspoň tak, ako návštevníci prvého Horehronského plesu, ktorý sa 8. februára konal - nie v niektorom meste na nábreží Hrona, ako by sa dalo uvažovať z názvu podujatia - lež na brehu Dunaja, v bratislavskom PKO.
        O úspešný priebeh plesu sa svojím dielom pričinila aj naša firma, od ktorej dvaja z výhercov žrebovania tombo-lových lístkov dostali prekrásne sadenice okrasných stromčekov.
Jedným z nich je Ján Vradian, ktorému k úspechu, čo dostal do daru od tombolovej Šťasteny, vyhrávala dokonca aj banskobystrická ľudová kapela s príznačným, priam lesníckym názvom - Borievka. Spokojný rodák z Hornej Lehoty na Horehroní, teraz už naturalizovaný Bratislavčan, si na lístku, priloženom k sadeničke okrasného juniperusu, prečítal:

Tento okrasný stromček venuje šťastnému výhercovi tomboly 1. Horehronského plesu v Parku kultúry a oddychu v Bratislave štátny podnik Lesy Slovenskej republiky Banská Bystrica s prianím, aby mu rástol pre radosť, krásu a zdravie.
Stromček pochádza spod tatranských štítov a vypestovali ho pracovníci Odštepného závodu SEMENOLES v Liptovskom Hrádku.

Text a foto: Fedor Mikovič