VO VEKU MATUZALEMA

Pálffyovské duby v obci 
Nedožery - Brezany sa dožívajú 
takmer štyristo rokov

        Podľa historických dokumentov sa to začalo vtedy, keď povstalci Juraja Rákocziho v blízkosti Bojníc 24. júla 1644 porazili cisárske vojská. Avšak už 10. augusta Pavol Pálffy prinútil povstalcov na ústup. Za ten čin ako odmenu získal od cisára dedičné vlastnícke právo Pálffyovcov na Bojnický hrad, mestečko Bojnice so 607 obyvateľmi, ako aj okolité lesné a poľnohospodárske pozemky. Počas tohto obdobia boli lesné komplexy, vrátane poľovnej zveri, veľmi prísne chránené. Prejavilo sa to výskytom prestarnutých porastov, v ktorých po druhej svetovej vojne nebolo vzácnosťou ťažiť jedle s hmotnosťou 10 -20 m3 a buky 8 -15 kubíkov. Pravdivosť týchto údajov potvrdzujú i dva duby vo veku viac ako tristo rokov (viď. fotografia) v pohorí Žiar, v katastrálnom území Brezany pri Prievidzi, pri starej horárni zvanej Kľčovňa. Ich obvody merajú 4,20 metra a 5,50 metra.
Podľa vyjadrenia dnes 85-ročného Gustáva Polčíka, vlastniaceho v štyridsiatych rokoch minulého storočia v tomto katastri poľovný revír, lesné porasty v týchto miestach tvorili takíto duboví "Matuzalemovia", prísne chránení Pálffyovcami. 
        Aj horáreň pod spomenutými dvoma obrovskými dubmi, postavili Pálffyovci pred viac ako 150 rokmi. Dodnes slúži lesníkom a poľovníkom Odštepného závodu LSR v Prievidzi na spoločenské posedenia, na prenocovanie robotníkov a lesníkov, uskladnenie lesníckeho náradia ako i krmiva pre zver. Posledným horárom, ktorý obýval s rodinou túto horáreň, bol do osemdesiatych rokov minulého storočia lesník Jozef Pipíška. Sú to stále živé lesnícke objekty, ktoré by si v každom prípade zaslúžili mimoriadnu pozornosť zo strany ochrany prírody, a to ich zaradením medzi štátom chránené objekty. 
        Spomenuté dva duby prežili víťazstvo Pavla Pálffyho nad Rákocziovcami, boli svedkami rozvoja a starostlivosti Pálffyovcov o lesné porasty, spolu s horárňou prežili bez úhony dve svetové vojny, obdobie pôsobenia firmy Baťa, ktorá cez komanditnú spoločnosť "HUMUS" odkúpila od Pálffyovcov 25. februára 1939 Bojnický zámok, kúpele, hospodárske budovy, živý i mŕtvy inventár a prevažne lesnú pôdu s výmerou 11 tisíc hektárov. Napokon prežili i znárodnenie a obdobie budovania socializmu. Vydržali to s nami, ľuďmi, až dodnes ako živí svedkovia takmer štyristoročnej histórie tohto malého, ale čarokrásneho územia, ktoré dnes prináleží spoločnej obci Nedožery-Brezany.

Text a foto: Ing. Ján Mercel