Ako výhodnejšie speňažiť drevnú hmotu ?

 

        Touto otázkou sa často zaoberali vedúci pracovníci OZ Sobrance. Vzhľadom na nevýhodnú polohu a prevažne listnatý ťažbový fond (96 %), má OZ Sobrance neustále problémy s odbytom drevnej hmoty. V oblasti cenných sortimentov listnatého dreva jednou z ciest zlepšenia odbytovej a ekonomickej situácie je aj predaj na aukciách.
        S touto formou predaja dreva sa OZ Sobrance začal zaoberať v roku 2002. V tomto roku pracovníci OZ Sobrance usporiadali dve aukcie dreva, vyhlásené v zmysle aukčného poriadku LSR, š.p., Banská Bystrica.
        Prvá aukcia sa uskutočnila 26. apríla 2002 na MES Sečovce. Druhú vyhlásil OZ Sobrance na 13. novembra 2002, tiež v Sečovciach. Najúspešnejšou aukciou dreva v rámci OZ Sobrance bola aukcia usporiadaná na začiatku tohto roka a to 25. februára 2003. cenníkovým sumám bola pripočítaná aukčná prirážka 5 % (111.316,- Sk), takže celkové navýšenie predajnej ceny na týchto aukciách je 1 003.557,- Sk.

VÝSLEDKY JEDNOTLIVÝCH AUKCIÍ :

        Na jednotlivých aukciách sme ponúkali listnaté priemyselné výrezy (LPV) I. a II. akostnej triedy drevín BK, DB, JV, JS a ČRŠ. Tieto sortimenty boli vytrieďované z manipulácie surových kmeňov (SK) na jednotlivých MES (Michalovce a Sečovce) a po nahromadení dostatočného množstva výrezov sme vyhlásili príslušnú aukciu.
        Výhodou tohto predaja je aj skutočnosť, že doterajší účastníci aukcie patria medzi serióznych obchodných partnerov, ktorí si svoje platobné povinnosti plnia v zmysle dohodnutých pravidiel.

 

 

Ing. Jozef Staško