Ochrana lesa

 

             Aktuálnymi problémami ochrany lesa sa  v dňoch 24. a 25. apríla zaoberalo na celoslovenskom seminári v Banskej Štiavnici vyše 170 odborníkov zo Slovenska i zahraničia.
Podľa informácií vedúceho Lesníckej ochranárskej služby (LOS) v Banskej Štiavnici Juraja Varinského na podujatí odznelo v troch blokoch 27 referátov. Účastníci sa oboznámili so zdravotným stavom lesov Slovenska v roku 2002 a prognózou vývoja na rok 2003, medzinárodnými projektmi a podporou EÚ lesníctvu. Zahraniční hostia informovali o situácii vo výskyte škodlivých činiteľov v lesoch Poľska a Českej republiky.

Po znižovaní imisií zaznamenávame podľa odborníkov, zúčastnených na seminári, v posledných rokoch na Slovensku síce pomalú, ale jasnú ekologickú stabilizáciu a zlepšovanie zdravotného stavu lesov. Ak sa nevyskytnú v tomto roku mimoriadne klimatické extrémy a dodržia sa zásady ochrany lesa, nemal by byť podľa nich tento trend narušený.

Riešitelia zo zvolenského LVÚ interpretovali výsledky ukončených vedecko-technických projektov, ktoré sa priamo vzťahujú na ochranu lesa. Prezentovali osem referátov z oblasti výskumu lesného prostredia, genetiky a šľachtenia lesných drevín, pestovania lesov, ich hospodárskej úpravy, využitia diaľkového prieskumu zeme, monitoringu a integrovanej ochrany lesných ekosystémov.

J. Varinský dodal, že špecialisti LOS informovali prítomných o najnovších poznatkoch využiteľných v praxi pri ochrane pred škodlivými činiteľmi ohrozujúcimi lesné dreviny a porasty. Hovorili o mníške veľkohlavej a ďalších 19 listožravých škodcoch dubov, o výskyte a rozšírení chrústov a prebrali aj aktuálnu problematiku ochorení topoľov a vŕb, ochranu lesných drevín pred škodami spôsobenými zverou a škodlivým pôsobením buriny.

Lesné hospodárstvo na Slovensku, vzhľadom na vysoký medzinárodný odborný kredit, históriu lesníckej vedy a praxe, ale aj súčasný stav lesov a ich ochranu má vysoký teoretický potenciál na získavanie medzinárodných projektov a aktivít.
V poslednom období sa v tejto oblasti intenzívne darí najmä Lesníckemu výskumnému ústavu (LVÚ) vo Zvolene. Uviedol to vedúci odboru ochrany lesa a poľovníctva LVÚ Július Novotný .

 Príkladom dvoch úspešných aktivít je končiaci projekt Ochrana smrečín na Kysuciach, financovaný FAO (Organizácia pre výživu a poľnohospodárstvo) OSN a začínajúci "mega projekt" Zelená Čína, zameraný na zakladanie lesov v tejto krajine a ich trvalo udržateľné obhospodarovanie.
Podľa slov J. Novotného prvý (dvojročný) projekt sa orientoval na vzdelávanie vlastníkov a užívateľov lesov na Kysuciach. Mal modelový charakter a zameriaval sa na zjednotenie prístupov a aplikácií metód integrovanej ochrany lesa v smrečinách a na ekologicky prijateľné metódy ťažby a dopravy dreva vo flyšovom pásme. Projekt sa stretol s pozitívnou odozvou majiteľov a užívateľov lesov a podporovala ho štátna správa a miestne samosprávy.
             Zelená Čína, ako uviedol vedúci expertnej skupiny tohto programu J. Novotný, je najväčším projektom v doterajšej histórii slovenského lesníctva. Predstavuje možnosť exportovať slovenské lesnícke know-how v oblasti zakladania lesov, lesohospodárskeho plánovania, ochrany a pestovania lesov, vrátane perspektívy vývozu ťažbových a spracovateľských technológií. Ako sme už informovali v minulom čísle Lesníka, Čína má záujem o zalesňovanie 300 000 hektárov lesov ročne slovenskými technológiami a genetickým materiálom zo Slovenska. Následne chce lesy v Číne trvalo udržateľne obhospodarovať podľa vzoru slovenských lesov. Tieto fakty krajina deklarovala v medzivládnych memorandách. Slovensko spracovalo pre Čínu technický návrh celého lesníckeho programu s názvom "Zelená Čína" a v súčasnosti spracováva Finančný plán medzinárodného investorského financovania tohto projektu. Slovenskí lesnícki experti tak dostanú príležitosť prezentovať svoje znalosti, skúsenosti a technológie v Číne ako krajine s najdynamickejším rozvojom ekonomiky, ktorá chce do roku 2010 nanovo zalesniť vyše 65 miliónov hektárov pôdy, čo je na európske a svetové pomery nevídaný rozsah.


       (f.m.-tasr)