Otvorenie náučného chodníka

Na otvorení náučného chodníka „Pece – Čertov kopec“ sa zúčastnil aj primátor Pezinka Oliver Solga, predseda Slovenskej lesníckej komory Ján Malko, členovia Poľovnej spoločnosti Rybníček a ďalší hostia, ktorých hodnotným kultúrnym programom obdarili žiaci Základnej umeleckej školy Eugena Suchoňa v Pezinku.

Za LSR sa na otvorení náučného chodníka zúčastnil Ing. Jozef Hikl. Z jeho príhovoru vyberáme:

Časy, keď profesionáli nepovažovali laickú verejnosť za primeraného partnera pre vzájomnú  diskusiu sú našťastie už minulosťou. Poznanie zložitosti vzťahov na našej planéte nás rýchlo učí, že riešenie problémov ľudstva vyžaduje  širokú spoluprácu, pričom nik, ani tí najväčší odborníci nemajú vopred zaručené, že práve ich videnie je naozaj jedine správne. Preto práca s verejnosťou dnes už nie je len akýmsi povinným doplnkom firemného imidžu, ale skutočne tvorivou cestou hľadania tých najlepších východísk prežitia ľudstva.

Nuž, ak toto všetko platí všeobecne, o čo viac to musí platiť v tak zložitej a pre život ľudstva dôležitej sfére akou sú lesy a lesníctvo. V poslednom čase sme veľmi výrazne a priznajme si, i bolestivo, pocítili, čo to znamená, ak sa práca s verejnosťou zanedbá. Je preto dobre, že tento svoj dlh sme začali uvážlivo a verím, že trvalo odstraňovať. A je ešte lepšie, že ho neodstraňujeme papierovým deklaráciami, ktorým niekedy poriadne nerozumie ani ich autor, ale živými konkrétnymi krokmi, ktorým môže porozumieť každý. A to je aj dôvod, prečo  sme sa tu dnes zišli. Tunajší odštepný závod veľmi správne preukázal účinný spôsob komunikácie s verejnosťou a v krátkom čase pre ňu pripravil už druhý náučný lesnícky chodník. Je to počin, ktorý nemožno neoceniť, pretože aj tu platí osvedčené, že raz vidieť je lepšie, ako sto krát počuť. Navyše tu máme aj jeden vlastný závažný poznatok: Les pokrýva 42 % územia štátu, naši občania denne chodia okolo lesa i do lesa, no často v ňom nepostrehnú to, čo by bolo všetkým - nám i im –  prospešné vedieť. Ak správne upozorníme aj takýmto názorným spôsobom na svoju prácu, priaznivá reakcia obyčajne nedá na seba dlho čakať. Hoci aj v takej podobe, že nám ktosi úprimne povie – „...no chodievam tam do toho lesa už roky, ale to, čo som sa dozvedel z tej tabule som veru nevedel...“.

Ak hovoríme o múdrej spolupráci s verejnosťou, nemôžme obísť deti a mládež. Ich vnímavosť mnohonásobne prevyšuje vnímavosť dospelých a správne slovo na správnom mieste ostáva v ich hlávkach zapísané veľmi dlho. Buďme úprimní, ak chceme vzťah k verejnosti naozaj výrazne zmeniť, tak naším partnerom naozaj musia byť hlavne tí najmenší. Nie je to žiadna propaganda, ale stokrát overená  pravda. Pravda platná o to viac, že v rýchlosti doby je úplne isté, že dnešní 15 – roční budú o ďalších 15 rokov rozhodovať o našom ľudskom i lesníckom napredovaní. A čo je to v lese 15 rokov ? Preto sme osobitne radi, že forma náučných chodníkov oslovuje najmä mládež. Samozrejme, tým, že vybudujeme a udržiavame takéto chodníky sme ešte spravili len prvý krok. Tým druhým a vari ešte dôležitejším krokom je mládež  k týmto chodníkom priviesť. No a tým najdôležitejším tretím krokom je, aby sme to, čo je na náučných tabuliach pekne napísané vo svojom praktickom živote aj ctili. V opačnom prípade sa práve v očiach verejnosti veľmi rýchlo staneme nehodnovernými. A to nemôžeme pripustiť.   

Ďakujem všetkým, ktorí sa pričinili o ideu i samotnú výstavbu tohoto náučného chodníka. Ďakujem aj všetkým tým, ktorý  po tomto chodníku vykročia, za to, že ich kroky budú aj po absolvovaní trasy chodníka pokračovať v živote tým správnym smerom. Smerom, ktorý predstavuje správne vychovávané a chránené lesy. Smerom, ktorý predstavuje naše národné bohatstvo v tom pravom význame tohoto slova.

  Foto: Ing. Jozef Hikl

Stanislav Adamec