Ciachovanie dreva - nutnosť, určená zákonom

 

        Lesníckej komunite nie je potrebné osobitne vysvetľovať právnu stránku povinností, ktoré zo zákona vyplývajú pre určitú kategóriu lesných zamestnancov, ale nielen ich, tak v štátnom ako aj neštátnom sektore, ako aj dôvody, prečo je povinnosť vyznačovania a označovania ustanovená zákonom. Ťažba dreva a jeho preprava na miesto spracovania alebo spotreby je v SR regulovaná zákonom o hospodárení v lesoch a štátnej správe lesného hospodárstva a konkretizovaná vyhláškou ministerstva pôdohospodárstva SR o vyznačovaní a evidencií ťažby dreva. Vlastníci a užívatelia tak štátnych ako aj neštátnych lesov sú zo zákona povinní hospodáriť podľa lesných hospodárskych plánov a zabezpečiť odborné hospodárenie, teda aj vyznačenie ťažby odborným lesným hospodárom, ktorý spĺňa pre tento účel podmienky určené citovaným zákonom. Ťažba sa musí vyznačiť tak, aby bolo možné skontrolovať spôsob a rozsah jej realizácie a tiež zistiť legálnosť nadobudnutia vyťaženého dreva a to už od lesného porastu až do miesta určenia či spotreby.
        Ministerská vyhláška v tomto smere konkretizuje povinnosti pri označovaní vyťažených stromov a sortimentov a to ciachovaním dreva - to znamená jeho označením tak, aby bolo možné zistiť zodpovedný subjekt za dodržanie zákonných ustanovení. Vyhláškou je tiež určená povinnosť mať pri preprave dreva osobitný doklad - preukaz o pôvode dreva, pričom údaje v ňom uvedené sú pre kontrolné orgány rozhodujúce. Ciacha používaná pre tieto účely je registrovaná štátnym orgánom a pre tento účel osobitne označená. Znaky určené vyhláškou musia byť na každom kmeni a výreze, okrem prípadov určených vo vyhláške. 
        Neoznačené alebo nedostatočne označené drevo ako aj drevo, ktorého množstvo a kvalita nie je zhodná s deklarovanými údajmi, sa považuje za získané v rozpore so zákonom. Z toho sa odvodzuje aj uplatnenie zákonom ustanovenej represie aj preto, že neznalosť zákona neospravedlňuje a jeho nedo-držiavanie alebo porušovanie nemožno tolerovať. 
        Ustanoveniami citovaného zákona sa totiž osobitným spôsobom uplatňuje ochrana lesov pred nepovolenými ťažbami a vlastník, užívateľ či nákupca dreva deklaruje, že drevo získal v súlade a nie v rozpore so zákonom. To je nakoniec tiež zmysel pripravovanej certifikácie lesov v užšom zmysle slova. 
Kritika a výhrady k vyznačovaniu stromov určených na ťažbu, ako aj k rozsahu prepravovaného a exportovaného dreva, k spôsobu uzatvárania zmlúv, výkonu činností OLH pri vyznačovaní ťažby, označovaniu kmeňov a sortimentov, ako aj k spôsobu vyhotovenia preukazov o pôvode dreva, boli a sú veľmi intenzívne a adresné. Aj preto nové vedenie ministerstva uložilo kompetentným urobiť nápravu a tiež posúdiť plnenie dohôd a zmlúv so zainteresovanými ústrednými orgánmi štátnej správy a dohodami so železničným dopravcom, ktoré boli prijaté v súvislosti s exportom dreva zo Slovenskej republiky na prelome rokov 2001-2002. 
        Ministerstvo ako príslušný ústredný orgán štátnej správy na základe vlastných zistení viackrát upozornilo príslušné právne subjekty na dodržiavanie zákona. Listom č. 13086/2002-720/299 zo dňa 11. de-cembra 2002 dôrazne upozornilo riaditeľov štátnych podnikov a Štátnych lesov TANAP-u na povinnosť vyznačovať ťažbu, ciachovať drevo a vypracovať doklady, ako to ustanovujú uvedené právne predpisy: Žiadalo aj sprísniť kontrolu ich dodržiavania zo strany odborných lesných hospodárov, vedúcich zamestnancov štátneho podniku a odštep-ných závodov. Požiadalo aj príslušné orgány štátnej správy lesného hospodárstva, aby vykonávali účinnejšiu kontrolu a dôkladne skúmali vierohodnosť preukazov o pôvode dreva.
        Možno konštatovať, že ani týmto upozorneniam sa v niektorých regiónoch nevenovala náležitá pozornosť a tak nelegálne získavanie dreva a jeho preprava, ako aj export môže byť a je významnou tiežpodnikateľskou aktivitou a to nielen u časti obchodníkov s drevom, ale aj u niektorých zamestnancov štátnych podnikov lesov. Sú podozrenia z podvodov aj u niektorých spoločenstevných útvarov o čom ich členovia ani nevedia. Zistiť rozsah tejto protizákonnej činnosti nebolo a nie je ľahké a tak vedúci ústredného orgánu štátnej správy lesného hospodárstva v SR rozhodol vykonať jednorazové zistenie a to v lokalitách, kde dochádza aj ku colnej kontrole prepravy po železnici - na staniciach colnej kontroly v Nových Zámkoch a Trnave. Akcie sa zúčastnili aj členovia justičnej polície, predstavitelia colných úradov, Železničnej polície, ako aj zástupcovia prepravcu - Železničnej spoločnosti a.s.. Na základe požiadania justičnej polície vykonávali súdni znalci aj osobitné úkony. Kontrola prebiehala koncom marca a začiatkom apríla tohto roka. V tomto období sa na staniciach nachádzalo takmer 150 vozňov, na ktorých bolo viac ako 6 tisíc m3 dreva. Z nich bolo na kontrolu vyčlenených 49, s objemom kontrolovaného dreva 2 tisíc m3· 
        Kontrola bola zameraná predovšetkým na zistenie, či drevo určené na export získali vývozcovia legálne. Doklad o nadobudnutí dreva, ktorým je práve preukaz o pôvode dreva, je prílohou k nákladnému listu prepravy po železnici a teda je predmetom kontroly aj zo strany colného úradu. Deklarovanie pôvodu dreva možno kontrolovať tým, že sa zisťuje, či exportované sortimenty sú označené registrovanou ciachou, ktorej kódy sú uvedené na preukaze pôvodu. Porovnaním dokladov so skutočnosťou bolo zistené, že u prevažnej časti týchto dokladov sa vyskytli vážne nedostatky takého rozsahu, že sa potvrdzuje podozrenie z trestného činu, ktoré bolo v tejto súvislosti vznesené. 
        Aj napriek snahám bagatelizovať tieto zistenia zo strany časti subjektov, u ktorých sa porušenie zistilo, je nepochybné, že nedostatky a porušenia právnych predpisov majú mimoriadny rozsah. Vynára sa otázka ako ďalej, ako funguje kontrola u štátnych subjektov, aká je účinnosť orgánov nielen štátnej správy lesného hospodárstva, ale aj colných úradov, akým spôsobom sa evidujú vývozy cez automatické licencie. A nielen to - po prvej etape bude nasledovať zistenie pôvodu dreva a to prostredníctvom preverenia údajov o vyznačení ťažby zo strany odborných lesných hospodárov. Súbežne s tým sa začínajú osobitné konania podozrenia z trestného činu podvodu, resp. správne konania a riešenie správnych deliktov a priestupkov na úseku lesného hospodárstva a colných deliktov. Nie je záujmom týchto orgánov pôsobiť len represívne - novela citovaného zákona platí už osem rokov a vykonávacia vyhláška šiesty rok. Je najvyšší čas v záujme verejnom, ale aj v záujme lesníckeho stavu, postarať sa v tomto smere o nápravu. 

JUDr. Ing. Milan Beláček