Májový čas

        Keby ste sa opýtali ľudí okolo seba, ktorý mesiac považujú za najkrajší v roku, určite by väčšina z nich odpovedala - máj. Koľko sa len o tomto májovom čase napísali básnici, v koľkých pesničkách sa o ňom spieva...
        Ani sa netreba čudovať, že ľudia si obľúbili tento mesiac, veď po sychravých zimných a predjarných dňoch príroda otvorila svoju náruč dokorán, rozhodila svoje vábivé jarné dary a ponúkla ich spravodlivo, bez rozdielu, každému z nás. Prajné dni, plné hrejivého slniečka a životodárnej vlahy, rozkrútili na plné obrátky ten odveký kolobeh prebúdzania sa a oživotvorovania všetkého, čo v prírode dýcha a vegetuje. Jar akoby nám chcela ukázať, čo všetko dokáže. V rozkvitnutých, medom voňajúcich záhradách na juhu Slovenska, zažiarila beloba jabloňových a čerešňových kvetov. Polia, napojené vlahou a jarným teplom, začínajú byť štedré a bohaté. Veď základy budúcej úrody sú už založené v zemi. Čakajú na to, aby sa mohli prihlásiť sviežosťou svojej zelene.
        V máji vítame u nás aj tých oneskorených operencov, ktorí sa sem, domov, vracajú z ďalekých krajín, aby tu vychovali svoje potomstvo. Keď sa vo včasné májové ráno, poprechádzate po parku alebo kdesi popri lese, budete prekvapení, koľko veselého kriku, elánu a chuti do života cítiť v tom veľkom a pestrom vtáčom chóre.
        Pulz nového života v prírode sa v májových dňoch prelína so spomienkami na historické chvíle roku štyridsiateho piateho, keď do našej domoviny zavítal pokoj zbraní, mier a s ním aj vytúžená sloboda, časy stvorené pre pokojný údel človeka, pre prácu a osobné blaho každého občana. Všetkým týmto atribútom žitia jednotlivca a spoločnosti hovoríme demokracia. Tá však, žiaľ, nezapustila u nás korene nadlho. Po rokoch fašistickej poroby a diktatúry prišla diktatúra ďalšia, lež tá trvala oveľa dlhšie - takmer polstoročie. 
        K májovému času, presnejšie k prvému májovému dňu, už nerozlučne patrí Sviatok práce. Nie je to sviatok totalitný, ako si ho mnohí vysvetľujú, je to celosvetová oslava ľudí, ktorí žijú z vlastnej svedomitej práce - a takí si vskutku obdiv a úctu zaslúžia.
        Práve to je na týchto májových dňoch v ročnom kolobehu najvzácnejšie a najkrajšie: krása prebúdzajúcej sa prírody sa prelína s pamätnými chvíľami v histórii našej domoviny.
        Možno aj preto väčšina z nás považuje máj za ten najkrajší čas roka. A nielen preto. Mnohí z nás, najmä milenci každého veku, básnici, pesničkári a ľudia s umeleckým videním, nachádzajú v máji množstvo podnetov a inšpirácie. Naša kolegyňa Dáša Pavlovičová z Trenčína, objavila počas svojich májových potuliek prírodou, aj takýto výnimočný motív. Jeho stvárnenie cez objektív svojho fotoaparátu nazvala poeticky: Keď borovica kvitne. Už veríte, že v májovom čase je celkom možné uvidieť aj takýto "zázrak" prírody? 


Text: Fedor Mikovič
Foto: Dáša Pavlovičová