Tvorba je jedna z najúžasnejších vecí na svete. Nebýva však ľahká. Najmä nie vtedy, keď sa jej aktéri rozhodnú vstúpiť na pole tak nepreskúmané, ako je história neprivátnych lesov Slovenska. Nie, vôbec nejde, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať, len o lesy štátne, do tejto kategórie vývojovo patria aj lesy kráľovské a komorské. Ich história sa na našom území začala písať veľmi dávno, pričom pomerne spoľahlivo ju možno mapovať od XI. storočia nášho letopočtu. 
        Už o niekoľko mesiacov by sme mali držať v rukách dielo, ktoré pod názvom OD LESOV KRÁĽOVSKÝCH PO LESY ŠTÁTNE bude priekopníckym vydavateľským počinom nášho podniku. Jeho tvorcovia, Mgr. Viktória Józsová a Mgr. Ľubica Miľanová, z Lesníckeho a drevárskeho múzea vo Zvolene, v ňom zmapujú obdobie od roku 1075 (rok datovania listiny o poplatkoch za splavovanie dreva po Hrone, ktorú vydal panovník Gejza I. ) až po najsúčasnejšiu etapu existencie štátneho podniku Lesov SR. Úlohu recenzenta tohto diela prijal nestor slovenskej lesníckej historiografie Ing. Jozef Urgela, CSc. 
        19. mája sa v Martine uskutočnilo pracovné stretnutie autorov diela so zástupcami vydavateľstva a nášho podniku. Martinská NEOGRAFIA totiž najlepšie obstála vo výberovom konaní na polygrafické spracovanie diela, do ktorého sme prizvali deväť potencionálnych dodávateľov. Na tomto rokovaní bola cenná aj prítomnosť renomovaného grafika Roberta Broža, ktorého úlohou bude dať odbornému textu príťažlivú vizuálnu a grafickú formu. Dielo je koncipované ako reprezentačná populárno-náučná publikácia, určená pre najširší okruh čitateľov a preto jeho grafické vyznenie má veľký význam. Samotní autori sa v knihe len v minimálnej miere zamerajú na hodnotenie faktov, dôraz dajú predovšetkým na ich komplexnosť a systematické usporiadanie. 
        Verejné sympatie sa od štátnych lesov už dlhšiu dobu vzďaľujú. O príčinách tohto faktu môžeme diskutovať, môžeme mať pocit nezaslúženej krivdy, ba môžeme sa aj obklopiť aureolou urazenej odbornosti, nie je to však jav, ktorý by bolo správne prehliadať. Majáčikom na ceste k celkovému zlepšeniu našej komunikácie s verejnosťou nepochybne bude aj uvedené dielo, pretože čitateľovi ponúkne pútavý prehľad odbornej správy najmä tej časti lesov, ktorá nikdy nebola v súkromnom vlastníctve. Dielo však bude určené aj nám, pretože mať v knižnici poruke prehľadnú históriu lesov, ktoré spravujeme, môže byť len na osoh. To, aby sme boli s pripravovanou knihou čo najviac spokojní, závisí do istej miery aj od nás. Už pred časom sme požiadali vedenia odštepných závodov, aby zareagovali na výzvu autorov a poskytli im informácie, viažuce sa k lesníckej histórii jednotlivých regiónov. Väčšine treba za prístup k tejto čestnej úlohe poďakovať, niektorým ju však treba aj pripomenúť.... Publikácia vyjde v náklade 2000 kusov na jeseň tohto roka. 

Text: Ján Mičovský