Rok vôd 2003 

Water year 2003 

 

        Tak, ako Valné zhromaždenie Organizácie spojených národov vyhlásilo minulý rok za rok hôr, tak rok 2003 vyhlásilo za Medzinárodný rok sladkých vôd. Stalo sa tak na základe záverov svetového summitu v auguste 2002 v Johannesburgu a 3. Svetového fóra o vode v marci 2003 v Japonsku.
        Podľa oficiálnej štatistiky viac ako miliarda ľudí na našej planéte nemá prístup k zdravotne neškodnej pitnej vode a 1,7 miliardy obyvateľov našej planéty žije v oblastiach s nedostatkom vody. Spomínané inštitúcie si preto v tomto smere stanovili o.i. aj ciele, zamerané na vypracovanie plánov obhospodarovania vodných zdrojov, zvýšenia dostupnosti nezávadne pitnej vody a tým i zvýšenia životného štandardu ľudí na Zemi.
        Splnenie týchto cieľov je podmienené aj efektívnym využívaním vodných zdrojov, ochranou a starostlivosťou o vodné zdroje, ale aj uvedomovaním si zodpovednosti vlád jednotlivých krajín za obstaranie zdrojov a využívanie kvalitnej pitnej vody.
        Medzinárodný rok sladkých vôd je výzvou i pre nás, lesníkov a poľovníkov, zaoberať sa riešením spomenutých cieľov, pretože stále viac našich ľudí vyhľadáva nenarušené prírodné prostredie, tradičný spôsob života a má záujem na ochrane vôd a ich správnom využívaní. 
        Význam vody si ľudia vo svete pripomínajú rôznymi spôsobmi. Tak napríklad krištáľovo čistá voda je symbolom budhizmu. Cieľom budhistických meditácií je dosiahnuť duchovnú čistotu a čistú myseľ, takú, ako má prúd vody v horskom potoku. 
        Počas thajského Nového roka mnísi kropia vodou hlavy veriacich, pretože voda je jedným z prostriedkov na udelenie požehnania. 
        Počas budhistického sviatku Songkran sa priatelia a príbuzní vzájomne polievajú vodou na znamenie odpustenia. 
        Napokon i v kresťanstve slúži voda pri krste detí, je symbolom jarnej očisty a znovuzrodenia prírody i človeka počas Veľkonočných sviatkov.
        Je nezabudnuteľným zážitkom vidieť počas potuliek prírodou čisté, udržiavané a príťažlivo upravené studničky so zdravou, osviežujúcou, krištáľovočírou pitnou vodou. V pohorí Žiar sa turisti, lesníci a poľovníci môžu pekne upraveným prameňom potešiť a osviežiť na Štyroch chotároch. Zdravú horskú vodu z dokonale, vkusne upravenej studničky, si môžu užiť aj v Ostrej doline pri Nitrianskom Pravne. Zásluhu na tom má vedúci tamojšej lesnej správy Ing. Rastislava Porteš.
        Aby sme si uvedomili cenu pitnej vody, ktorej máme u nás, našťastie, dostatok, treba pripomenúť, že iba 2,5% všetkej vodnej masy na zemi je voda sladká. Z nej 68,7% obsahujú ľadovce a 30,1% je v nedosiah-nuteľnom hlbokom podzemí.

Text a foto: Ing. Ján Mercel