Stretnutie pod Babou horou

Zavítali k nám hostia - poľskí lesníci 

Foto č. 1 - Vedenie poľskej delegácie a slovenskí hostitelia zľava: 
ekonomická riaditeľka inž. Maria Michaľska, 
generálny riaditeľ Regionálnej Lasow panstwowych Katovice Mgr. inž. Kazimierz Szabla, 
organizačná riaditeľka š. p. Lesy SR Banská Bystrica Ing. Ivana Špiláková a riaditeľ Odštepného závodu š. p. Lesy SR v Námestove Ing. Jozef Herud.

        Skupina poľských lesníkov navštívila v dňoch 19. - 21. mája náš odštepný závod Námestovo. Na čele bezmála päťdesiatčlennej delegácie z Regionálnej dyrekcije Lasow Panstwowych v Katowiciach bol generálny riaditeľ mgr. inž. Kazimierz Szabla. Jeho zástupkyňou je ekonomická riaditeľka inž. Mária Michaľska, ktorá tiež na Oravu zavítala.
        Za generálne riaditeľstvo š. p. LSR delegáciu privítala a pozdravila v mene generálneho riaditeľa organizačná riaditeľka Ing. Ivana Špiláková.
Riaditeľ OZ Námestovo Ing. Jozef Herud detailne, za pomoci audiovizuálnej a počítačovej techniky, oboznámil hostí s činnosťou lesného závodu, jeho hlavnými úlohami a problémami, ktoré sú - ako sme sa od našich poľských kolegov dozvedeli - podobné všetkým priľahlým nadlesníctvam, čo susedia s našim oravským odštepným závodom. Vo voľnej diskusii si potom aktéri stretnutia prebrali aktuálne otázky v lesníctve, ale nevyhli sa ani otázkam budúcej transformácie štátnych lesov na oboch stranách hranice.
        Diskusný večer spestrilo vystúpenie detského folklórneho súboru zo Zvolena.
Riaditeľ odborného lesníckeho učilišťa v Tvrdošíne oboznámil hostí s históriou a súčasnosťou lesníckeho školstva na Orave.      

Regionálna dyrekcija Lasow Panstwowych v Katowiciach obhospodaruje celkom 634 000 ha lesov v 38 nadlesníctvach, z ktorých 80 % tvorí drevina borovica, potom smrek, buk, dub a jedľa. V pôsobnosti katowického direktoriátu vyťažia ročne 2 100 000 m3 drevnej hmoty.

Počas exkurzie navštívila delegácia 47 poľských lesníkov škôlkárske stredisko Oravská priehrada. Tohoročná zima, akú si viac ako dve desaťročia nepamätajú ani na jednej strane hranice, zapríčinila vymrznutie sadeníc buka a spôsobila OZ značné škody. Poľskí kolegovia potvrdili, že práve takáto situácia je aj u nich.
        Účastníkov exkurzie zaujalo moderné zariadenie SDV Námestovo na spracovanie tenkej ihličnatej hmoty. 
        Aj toto stretnutie potvrdilo, že je potrebné sa stretávať a navzájom si vymieňať skúsenosti a poznatky v obhospodarovaní lesov v nových podmienkach transformácie lesov.
Redakcia Lesníka sa pripája k poďakovaniu, ktoré za GR LSR vyslovila vedeniu Odštepného závodu Námestovo Ing. I. Špiláková. Naši oravskí kolegovia zorganizovali stretnutie veľmi dôsledne, s bohatým programom a tým aj s náležitým efektom. Toto vydarené podujatie sa nepochybne významne zapísalo do histórie obojstranne prospešných vzájomných vzťahov medzi poľskými a slovenskými lesníkmi.

 

Foto č. 2 - O spríjemnenie atmosféry stretnutia sa postarali chlapci z detského folklórneho súboru v Zuberci.
Foto č. 3 - Účastníci stretnutia navštívili škôlkarské stredisko na Oravskej priehrade...

Foto č. 4 - ...a moderné stredisko na spracovanie tenkej ihličnatej hmoty v Námestove.

Text a foto: Ing. Jozef Hikl