V minulom roku prebehol druhý ročník súťaže mladých v dokumentárnej fotografii organizovanej Lesníckym a drevárskym múzeom vo Zvolene v spolupráci so Združením lesníčiek, Združením zamestnávateľov lesného hospodárstva na Slovensku a Centrom voľného času Domino vo Zvolene. Svoju históriu začala súťaž písať v roku 2001, ešte pod názvom "Strom očami detí", no od roku 2002 sa už nesie pod novým názvom - "Zelený objektív". Kladieme si v nej za cieľ osloviť mladých ľudí so záujmom o prírodu, fotografovanie a trochu i žurnalistiku a dať im možnosť porovnať si svoj talent navzájom, zabojovať o skvelé ceny a výsledky svojej práce verejne vystaviť.
        Ďalší ročník, ďalší úspech. Kým v roku 2001 nás prekvapilo množstvo súťažiacich a súťažných prác, tentoraz bola súťaž rozsahom skromnejšia. Čo však súťažiaci ubrali na kvantite, vynahradili mierou vrchovatou na kvalite. Dokopy sa zišlo 39 súťažných prác od 12-ich autorov (siedmi žiaci základných škôl prihlásili 20 fotografií a piati stredoškoláci 19 fotografií) a každý z nich mohol siahnuť na pocty najvyššie. Nakoniec hlavnú cenu medzi žiakmi základných škôl získal Matej Hlavatý z Bernolákova za krásne fotografie z názvami Na návšteve u vtáčika, Spánok v ľade a Hrôza. Druhý Skončil Ladislav Mesežnikov z Bratislavy so svojou Kobylkou a tretie miesto si vybojovala Martina Šimkovičová tiež z Bratislavy so snímkami Hniezdenie a Labutienka. U stredoškolákov boli udelené dve ocenenia bez udania poradia - Vladimírovi Mihálovi z Bratislavy za fotografie Motýľ a Stopy v snehu a Jakubovi Rajnohovi zo Senice za snímku Beh. 
        Otvárame už tretí ročník "objektívu". Ponesie sa v záujme o les, na ktorý je tematicky zameraný. Les - pojem v poslednom čase veľmi frekventovaný - znamená pre každého niečo iné. Čo však znamená pre našich mladých fotografov, cez akú prizmu sa naň pozrú, to uvidíme čoskoro. Určite už teraz vieme, že to budú pohľady veľmi rôznorodé. A že sa na ne veľmi tešíme. 

Pozn.: Záujemcovia, ktorí sa chcú súťaže zúčastniť, si môžu vyžiadať prihlášky na adrese Lesnícke a drevárske múzeum vo Zvolene, Námestie SNP 31, 960 01 Zvolen, alebo na telefónnom čísle 045/5320 496. 

 

Ing. Marek Vanga,

Lesnícke a drevárske múzeum vo Zvolene