Ďalšia významná novela

Zákonníka práce

 

      Od roku 2001, kedy bol NR SR pod č. 311/2001 Z.z. prijatý celkom nový Zákonník práce (ďalej „ZP“), pričom jeho účinnosť bola stanovená na 1.4.2002 sme zaznamenali už jeho štvrtú novelu.

      Ostatná novela ZP vydaná ako zákon NP SR č. 210/2003 Z.z. nadobudla účinnosť 1.7.2003 a zásadným spôsobom mení a dopĺňa jeho znenie resp. upravuje celkom nové pracovnoprávne inštitúty.

      Týmto príspevkom chceme len v heslách upozorniť na tie najpodstatnejšie zmeny, ktoré citovaná novela ZP obsahuje.

      Predovšetkým „v Základných zásadách“ ZP boli prijaté zmeny článkov 2, 4, 9 a 10, kde najmä čl. 9 a 10, na rozdiel od doterajšej úpravy, zrovnoprávňuje v upravených veciach zamestnávateľov so zamestnancami (uplatnenie práva na súde, právo na kolektívne vyjednávanie).

     V I. časti  - „Všeobecné ustanovenia“ sa v novom § 11a vymedzuje obsah nového pojmu - zástupcovia zamestnancov, ktorými sú príslušný odborový orgán, zamestnanecká rada a zamestnanecký dôverník.

      Vypustilo sa znenie § 12, takže od 1.7.2003 môže pracovnoprávny vzťah vzniknúť aj medzi manželmi.

      Podrobnejšia je aj úprava § 13 o zákaze diskriminácie pričom na účely zásady rovnakého zaobchádzania sa vymedzujú pojmy priamej a nepriamej diskriminácie a u odst. 7 sa pre tento účel dáva zamestnancovi možnosť domáhať sa súdenej ochrany svojich práv, vrátane primeranej náhrady nemajetkovej ujmy v peniazoch.

      Na argumenty zamestnanca v tejto súvislosti musí zamestnávateľ preukázať, že zásadu rovnakého zaobchádzania neporušil.

      V II. časti - „Pracovný pomer“ sa § 42 (prac. zmluva) doplnil o celkom nové ustanovenie odst. 2, ktorým sa rieši založenie pracovného pomeru v súvislosti s voľbou, resp. s vonkajším alebo vnútorným vymenovaním do funkcie, keď k založeniu prac. pomeru písomnou zmluvou dôjde až po voľbe, či vymenovaní do funkcie.

      Doterajší pojem „skúšobná lehota“ v § 45 sa mení na „skúšobnú dobu“, čo má vplyv predovšetkým na určenie jej začiatku a konca. Jej dĺžka je naďalej max. 3 mesiace.

      V tejto časti ZP je jedným z najdôležitejších celkom nové znenie § 48 upravujúce prac. pomer na určitú dobu. Tento možno dohodnúť predĺžiť, resp. dohodnúť opätovne najviac na 3 roky, nad túto dobu možno takto prac. pomer dohodnúť predĺžiť, resp. opätovne len za podmienok upravených v odst. 3 -7.

      V ďalšom ustanovení § 49 upravujúcom prac. pomer na kratší prac. čas sa v novom znení odst. 6 uvádza, že ak rozsah dohodnutého prac. pomeru je menej ako 20 hodín týždenne, potom tento prac. pomer môže každá zmluvná strana skončiť výpoveďou  (z akéhokoľvek dôvodu alebo aj bez dôvodu) s 15 dňovou  výpovednou dobou., na takýto prac. pomer sa potom niektoré ustanovenia ZP nevzťahujú (odst. 7).

      V tejto časti ZP upravujúcej aj skončenie prac. pomeru sa v § 62 - „výpovedná doba“ uvádza len jej minimálna dĺžka, ktorá je rovnaká pre zamestnanca i zamestnávateľa a jej dĺžka je min. 2 mesiace, resp. min. 3 mesiace, ak zamestnanec  pracoval u zamestnávateľa  najmenej 5 rokov.

      V § 63, ktorý upravuje výpoveď danú zamestnávateľom, sú novoupravené výpovedné dôvody podľa jeho odst. 1 písm. d) a e) a tiež podmienka výpovede, tzv. „conditio sinegnanon“ podľa jeho odst. 2, ktorej nesplnenie má za následok aj neplatnosť výpovede.

      Aj dôvody okamžitého skončenia prac. pomeru zo strany zamestnávateľa podľa § 68 sú v odst. 1 upravené odlišne od doterajšieho znenia., zákaz okamžitého skončenia prac. pomeru (predtým aj v ustanoveniach o zákaze výpovede) ZP vzťahuje na vymedzené dôvody u tehotných zamestnankýň, zamestnankýň na MD, zamestnankyňou (zamestnancom) na rodič. dovolenke, osamelých zamestnankýň (zamestnancov) starajúcich sa vymedzené FO.

      Nová je úprava (aj vo vzťahu k § 11a) účasti zástupcov zamestnancov pri skončení prac. pomeru (§ 74), ako aj dôsledky neplatnej výpovede, resp. okamžitého skončenia prac. pomeru, či jeho skončenia v skúšobnej dobe (§ 79).

      Novou základnou povinnosťou zamestnanca upravenou pod písm. d) je dodržiavať  v období pri nároku na náhradu príjmu pri dočasnej PN liečebný režim určený  lekárom., porušenie tohoto ustanovenia môže pre zamestnanca znamenať aj skončenie prac. pomeru (výpoveď, okamžité zrušenie) pre závažné porušenie prac. disciplíny.

JUDr. Milan  V a n č o