Predstavujeme Vám publikáciu

DOBROČSKÝ PRALES

Národná prírodná rezervácia

 

 

Autori:

Ing. Dušan Slávik, Ing. Július Burkovský, Mgr. Michaela Galvánková, Ing. Stanislav Glejdura, Doc. Ing. Eva Križová, CSc., Doc. Ing. Rudolf  Kropil, CSc., Ing. Boris Pekarovič, Ing. Ivan Rybár, Prof. Ing. Milan Saniga, DrSc., Prof. Ing. Rudolf Šály, DrSc.

 

         "Keď sa povie Dobročský prales, určite spozornejú lesníci z celého Slovenska, ale tiež široká laická verejnosť. Je to nepochybne jedna z najznámejších rezervácií u nás". Týmito slovami začína predhovor v takmer stostranovej knižke, ktorá poskytuje najaktuálnejšie informácie o veľmi známej rezervácii. Z obsahu sa môže čitateľ dozvedieť okrem základných údajov, histórii ochrany, ktorá začala začiatkom dvadsiateho storočia o prírodných pomeroch územia. V publikácii sú údaje o hubách, rastlinstve a živočíšstve pralesa. V časti "Štruktúra pralesa" vysvetľuje vývojové štádiá, produkčné pomery a regeneračné procesy. V ďalšej časti informuje o výskume v území a podrobnejšie uvádza niektoré doterajšie výsledky, ako sú pôdne charakteristiky, zoznam húb, zoznam rastlín a hniezdnej ornitocenózy. Podrobne sú uvedené podmienky pre exkurzie, ktoré zabezpečuje Odštepný závod Lesov SR v Čiernom Balogu, a Občianske združenie Vydra.

Územie je držiteľom Európskeho diplomu. Čo tomu predchádzalo a aké povinnosti z toho vyplývajú sú uvedené v samostatnej časti publikácie. Uvedené sú tiež všetky dostupné odborné práce, kde boli publikované údaje o Dobročskom pralese.

Súhrn v anglickom, nemeckom a ruskom jazyku, umožní získať základné informácie aj zahraničným čitateľom.

Po tridsaťšesťročnom odstupe, kedy vyšla knižka Priesola a Randušku, dopĺňa uvedená publikácia medzeru, kde sa môže čitateľ dozvedieť odborno - populárnou formou o území, ktoré popri doterajších uznaniach ašpiruje spolu s ďalšími pralesmi Slovenska na zaradenie do svetového prírodného dedičstva.

V publikácii sa poukazuje na nevyhnutnosť spolupráce pri starostlivosti o prales, je to potrebné hlavne pri riešení následkov kalamít, ktoré sa aj v tomto území vyskytujú. Len vďaka vzájomnému pochopeniu je možné dodržať zákonom stanovený režim a neohroziť okolité porasty vznikom ohnísk podkôrneho hmyzu. V spolupráci s pracovníkmi vedeckého výskumu sa hľadajú spôsoby zodpovedajúceho manažmentu.

V závere publikácie je uvedené, "Na Slovensku je niekoľko hodnotných a zaujímavých území, ktoré sú výsledkom vzácnej "spolupráce" stvoriteľa a cieľavedomej ľudskej činnosti. Vplyvom dejinných udalostí sa postoje a chovanie človeka mení a niekedy je rozporné do takej miery, že niektorá generácia pustoší až likviduje to, čo generácie pred ňou vytvorili, alebo zachovali. Je šťastím, že sa takýto úkaz v prípade Dobročského pralesa nevyskytol. Od prvých myšlienok, ktoré smerovali k jeho zachovaniu a ochrane nasledovali vždy iba ušľachtilé snahy v prospech tohoto územia".

Finančným príspevkom Lesov SR, bolo vydanie rozšírené o dotlač pri organizovaní "Dňa stromu", ktorý sa konal v Čiernom Balogu - Vydrove, 19.7.2003 spolu s otvorením Expozície NPR Dobročský prales v lokalite Pred Skalicou.

Publikáciu dopĺňa farebná príloha a je vytlačená na recyklovanom papieri, grafická úprava a tlač Ústav pre výchovu a vzdelávanie pracovníkov lesného a vodného hospodárstva SR vo Zvolene.

Text: Redakcia Lesníka

Preberanie Európskeho diplomu v roku 1999

Kontrola plnenia podmienok v roku 2002

Porastová mapa, stav k 1.11 1996, Lesoprojekt, Zvolen 2002

 

Počiatočná fáza štádia optima

 

Náučný panel pri vstupe do rezervácie Počiatočná fáza štádia rozpadu